Mereka bentuk rangkaian pertama kutleri kanak-kanak yang inovatif - kini diiktiraf oleh Raja

"Saya tidak akan dapat menjelaskan betapa banyak kutleri doddl mengubah perjalanan pemakanan kami dengan anak kami." Ketahui cara doddl direka.

Designing innovative toddler cutlery - doddl|||||

Ibu bapa memberitahu kami ada sesuatu yang istimewa tentang doddl, dan kini Raja juga...

Jadi, di belakang Anugerah Raja untuk Perusahaan kami dalam Kategori Inovasi 2023 menang - kami fikir kami akan berkongsi cara Cat, pengasas doddl dan pencipta mereka bentuk rangkaian pertama kutleri kanak-kanak yang inovatif. Produk yang memudahkan kanak-kanak makan. Kutleri itu sendiri jelas istimewa, tetapi itu semua sains, penyelidikan dan ujian yang dilakukan untuk menciptanya. Keajaiban benar-benar datang dari perbezaan doddl untuk waktu makan dengan anak-anak kecil… ia mencipta kilauan tertentu..!

"Saya tidak akan dapat menjelaskan betapa besarnya kutleri anda mengubah perjalanan pemakanan kami dengan anak kami."

Bagaimanakah anda mula mereka bentuk doddl?

Setelah mendapat idea (anda boleh membaca cerita saya di sini ) saya menghabiskan masa berbulan-bulan menerokai subjek untuk lebih memahami isu tersebut. Setelah berbekalkan pengetahuan yang baik, saya kemudian bekerja bersama pakar perkembangan kanak-kanak untuk meneroka sepenuhnya masalah yang perlu saya selesaikan.

  • Pemegang nipis yang panjang pada kutleri standard memaksa penggunaan berterusan cengkaman palmar - ini adalah cengkaman asas yang dimiliki oleh bayi. Tetapi mereka menjadikannya sangat janggal untuk kanak-kanak untuk memegang dan mengawal dengan berkesan. Tambahan pula, pemegang nipis yang panjang tidak begitu selesa untuk dipegang oleh anak kecil.
  • Panjangnya adalah satu isu kerana ia bergantung pada koordinasi mata tangan yang baik, sesuatu yang belum berkembang oleh kanak-kanak kecil.

Apakah yang anda cuba capai dengan doddl?

Setelah mengenal pasti isu asas, saya kemudian meneroka bahagian perkembangan kutleri dan waktu makan. Kedua-dua dari segi sosial dan fizikal mereka menawarkan kanak-kanak kecil peluang besar untuk pembangunan. Terdapat banyak pertimbangan untuk saya semasa saya mula mereka bentuk.

  1. Fikirkan tentang kemudahan penggunaan buat masa ini - untuk menjadikan waktu makan lebih mudah dan menyeronokkan untuk kanak-kanak kecil
  2. Bantu menyediakan kanak-kanak untuk peralihan kepada kutleri dewasa, supaya mereka boleh bergerak dengan mudah daripada kutleri kanak-kanak terus ke kutleri dewasa apabila bersedia.
  3. Pertimbangkan cara terbaik untuk menyokong perkembangan kanak-kanak, termasuk membangunkan cengkaman penyepit mereka dan membina keyakinan.

Ini akhirnya menjadi 'senarai semak' penting saya untuk ujian.

Apa yang anda lakukan seterusnya?

Saya membeli banyak doh playdough dan membuat pemegang pelbagai jenis dan bentuk. Saya menguji mereka dengan seramai mungkin kanak-kanak tempatan. Dan semasa saya berusaha melalui setiap lelaran berbeza yang anda boleh fikirkan, saya terus membina gambar. Gambar tentang perkara yang diperlukan oleh kanak-kanak, perkara yang paling berkesan untuk mereka sekarang dan perkara yang membantu mereka bertambah baik dan berkembang. Dengan sokongan berterusan pakar perkembangan kanak-kanak, ujian yang lebih meluas di taska dan rumah serta kajian teliti jam rakaman video dan pemarkahan matriks, akhirnya kami dapat mula mengurangkan reka bentuk.

Apakah yang anda pelajari tentang panjang kutleri kanak-kanak?

Hasil kajian adalah jelas. Panjang membuat perbezaan yang ketara. Lebih pendek panjang keseluruhan kutleri, lebih mudah untuk kanak-kanak memasukkan makanan dari mangkuk ke dalam mulut mereka. Tetapi terdapat titik penting yang jelas, di mana terlalu pendek menjadi masalah dari segi pelepasan yang diperlukan. Dalam erti kata lain, terlalu pendek dan tangan kanak-kanak secara rutin akhirnya mengusap bahagian atas makan malam mereka!

Bagaimana dengan bentuk doddl?

Ia tidak begitu mudah dengan bentuknya, jadi di sinilah saya menghabiskan sebahagian besar masa saya. Saya membuat BANYAK pemegang yang berbeza. Terdapat banyak masa apabila saya fikir saya telah melakukannya. Sebagai contoh, satu reka bentuk yang saya buat mempunyai sedikit rabung pada setiap 4 sisi, yang menghasilkan 4 alur untuk membantu dengan peletakan jari. Saya fikir saya akan berjaya. Tetapi apabila kami mengujinya, ia sebenarnya tidak begitu selesa untuk dipegang oleh kanak-kanak dan ia tidak menghasilkan aksi cengkaman penjepit semulajadi yang kami cari. Dengan reka bentuk ini saya juga belajar bahawa terlalu chunky (seperti gambar di bawah) dan pemegangnya masih duduk di tapak tangan. Oleh itu, walaupun ia merupakan peningkatan pada kutleri kanak-kanak standard, ia tidak membantu kanak-kanak mengembangkan kemahiran yang mereka perlukan untuk menggunakan kutleri dewasa standard. Kemahiran yang jelas mereka perlukan untuk peralihan masa hadapan.

Jadi bagaimana anda mendapat reka bentuk doddl terakhir?

Menguji, membuang, memulakan semula, menguji, mengubah, mereka bentuk, mengubahsuai, menguji, berunding dengan pakar, dan menguji, menguji, menguji! Setiap kali saya melihat kanak-kanak menggunakan salah satu reka bentuk, saya dapat melihat sesuatu yang tidak ditawarkannya, atau sesuatu yang dilakukannya. Akhirnya saya dapati bentuk yang sesuai untuk pemegang garpu dan sudu dan itulah reka bentuk yang kami ada hari ini. Pisau tu lain kali..! Itulah sebab mengapa saya mengambil masa lebih 18 bulan untuk menyelesaikan peringkat penyelidikan, reka bentuk dan ujian. Dan itulah sebabnya doddl akan sentiasa menjadi yang terbaik di pasaran - kerana nuansa dalam reka bentuk yang berkembang dari masa saya melabur dalam penyelidikan. Saya melihat syarikat lain dalam ruang yang sama seperti kita sekarang, yang tidak mengejutkan, kerana doddl ialah idea yang bagus. Tetapi jelas sekali bahawa mereka telah melangkau kerja keras penyelidikan utama, kerana mereka tidak benar-benar memahami sains di sebalik produk tersebut. Dan itulah sebabnya tiruan tidak akan sehebat doddl!

Apa yang paling anda banggakan?

Bahawa saya mempunyai idea, yang saya sangat berminat kerana saya fikir ia boleh membuat perubahan. Saya bekerja keras untuk mereka bentuk sesuatu yang tidak wujud dan membawanya ke pasaran. Bersama dengan semua peluh dan air mata yang mengalir bersamanya, kami akhirnya dengan set kutleri kanak-kanak yang direka dengan cantik yang diberi nilai 5 bintang oleh ibu bapa 😍

Klik di sini untuk melihat keseluruhan rangkaian produk masa makan inovatif doddl.

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more