Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kami dengan beberapa kata nasihat yang meyakinkan jika anda bimbang anak kecil anda tidak cukup makan.

Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Sesuatu yang menyusahkan ramai ibu bapa yang mempunyai anak kecil ialah anak kecil mereka tidak cukup makan.

Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai pengambilan makanan anak kecil anda, baca terus.

Stacey Zimmels dari FeedEatSpeak ialah pakar pemakanan & menelan dan Jurupulih Pertuturan dan Bahasa. Di sini dia menjawab soalan-soalan itu, dengan beberapa kata nasihat yang meyakinkan, dan beberapa petua yang berguna.

Adakah kamu tahu?

Bayi membesar pada kadar terpantas sepanjang hayat mereka sepanjang tahun pertama. Ini bermakna apabila mereka memasuki alam kanak-kanak mereka tidak perlu makan sebanyak yang mereka lakukan semasa mereka bercerai susu.

Kanak-kanak yang lebih besar secara semula jadi akan makan lebih banyak daripada kanak-kanak yang lebih kecil.

Kanak-kanak normal yang sihat boleh menguruskan selera makan mereka sendiri. Dengan kata lain, mereka dapat memutuskan apa yang mereka perlu makan untuk membesar

Selera makan kanak-kanak adalah berubah-ubah dan mereka akan mempunyai hari atau minggu di mana ia jatuh dan kemudian ia akan meningkat semula. Jadi, dengan mengandaikan anda mempunyai anak yang sihat yang membesar dengan baik, mereka mungkin makan apa yang mereka perlukan.

Berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu meyakinkan diri anda tentang pengambilan makanan anak kecil anda…

Bersantai dan percaya bahawa mereka makan apa yang mereka perlukan

Sediakan peluang makan secara tetap sepanjang hari. Saya biasanya mencadangkan mereka tidak pergi lebih daripada 3 -4 jam antara peluang makan. Ini berfungsi sebagai tiga kali makan dan dua makanan ringan setiap hari.

Elakkan membiarkan mereka merumput sepanjang hari

Tawarkan hidangan yang seimbang dan elakkan daripada mengisinya secara berlebihan . Anda mungkin mendapati secara mental adalah lebih baik untuk menawarkan bahagian yang lebih kecil dan kemudian memberi lebih banyak jika mereka mahu, daripada mengisi pinggan dan meminta mereka hanya makan separuh.

Elakkan godaan untuk menekan mereka untuk 'makan satu suapan lagi'. Ini tidak mengajar mereka untuk mendengar badan mereka dan berhenti apabila mereka selesai.

Jangan tawarkan makanan alternatif jika si kecil anda tidak makan banyak makanan yang ditawarkan. Ambil itu bermakna mereka tidak terlalu lapar. Yakinlah dalam pengetahuan mereka akan mempunyai peluang lagi untuk makan tidak lama lagi.

Galakkan makan berdikari , menggunakan peralatan yang sempurna untuk tangan kecil, kutleri kanak-kanak doddl kami. Membenarkan anak anda makan sendiri, menggunakan kutleri mereka sendiri, akan membolehkan mereka rasa pencapaian dan kawalan. Menggunakan pisau kanak-kanak doddl untuk memotong dan menyediakan makanan juga akan membantu mereka berminat dengan makanan mereka dan membolehkan mereka terlibat, Pendekatan ini akan memberi manfaat sepanjang hayat, kerana ia menyokong anak anda untuk mendengar badan mereka dan makan apa yang mereka mahu apabila mereka mahu.

Lihat siaran berguna kami yang lain tentang memberi makan, makan dan waktu makan di Hab Ibu Bapa doddl kami.

Stacey Zimmels ialah pakar terapi pertuturan (SLT) pemakanan dan menelan dan Perunding Laktasi Bertauliah Lembaga Antarabangsa (IBCLC). Stacey telah bekerja selama 20 tahun menyokong bayi dan kanak-kanak yang mengalami pelbagai masalah penyusuan dan penelanan. Luasnya pengetahuan dan pengalamannya merentasi spektrum; termasuk tetapi tidak eksklusif untuk masalah penyusuan yang berkaitan dengan bayi pramatang, penyusuan susu ibu dan botol, kesukaran menyapih susu, cabaran penyusuan yang disebabkan oleh alahan makanan dan refluks, kesukaran menelan dan makan yang rewel. Cari Stacey di Instagram @feedeatspeak , atau di tapak webnya www.feedeatspeak.co.uk .

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Play dough and doddl - learning through play|||

Main doh dan doddl - belajar melalui bermain

Berseronoklah dengan playdough sambil berlatih kemahiran motor halus yang penting itu!

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more