Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak melalui peringkat ini. Berikut ialah beberapa idea yang akan membantu anda menavigasi.

Fussy, picky, choosy eater?
Oleh Claire Burgess, Perunding Keluarga, Bespoke Family Ltd

Adakah si kecil anda seorang yang cerewet, cerewet, pemilih makan?

Istilah cerewet makan (atau kadang-kadang cerewet makan) biasanya digunakan untuk menggambarkan apabila kanak-kanak mula menolak makanan. Tetapi saya lebih suka menggunakan rujukan yang lebih positif, dan ini akan menjadi 'pilihan' makan. Jadi, adakah anda mempunyai pemakan yang pilih-pilih? Adakah anda tiba-tiba perasan bahawa anak anda, yang telah makan hampir semua perkara setakat ini, kini menolak makanan yang selalu mereka makan? Atau adakah mereka telah menyempitkan pilihan mereka? Mungkin mereka hanya makan makanan tertentu, mungkin hanya makanan kuning air seperti pasta, kentang dll (yang sangat biasa). Atau hanya makan sayur-sayuran tertentu (jika ada) atau benda-benda seperti timun/tomato dan lain-lain. Jika ya, ia mungkin membantu untuk meyakinkan anda jika saya mengatakan bahawa ia adalah perkara biasa (dan perkembangan) untuk kanak-kanak melalui peringkat ini.

Jangan panik!

Walau bagaimanapun, cara kita sebagai orang dewasa bertindak balas terhadap peringkat ini yang penting dalam memastikan anda mengatasinya dan keluar dari sisi lain! Selalunya apabila anak kita menjadi pemilih makan kita panik. Kami fikir mereka akan menurunkan berat badan atau bangun pada waktu malam kerana mereka lapar. Kami juga mahu anak-anak kami makan apa yang kami buat untuk mereka kerana ini akan membuatkan kami semua gembira dan lebih santai. Reaksi kita terhadap situasi ini diperhatikan dan diperhatikan oleh kanak-kanak. Mereka juga akan menyedari sebarang kebimbangan dan panik yang anda tunjukkan dan selalunya boleh memainkannya.

Mengapa ini berlaku?

Sebab tindak balas anak kita terhadap tingkah laku kita berpunca daripada nenek moyang kita apabila mereka terpaksa mencari makanan. Jika sebuah keluarga keluar mencari makan, orang dewasa akan sentiasa makan sesuatu yang dibawa balik dahulu. Ini adalah untuk memastikan ia selamat untuk dimakan. Jika mereka tidak mati atau sakit, mereka akan memberi makanan ini kepada anak mereka. Kami sangat bertuah kerana kami tidak perlu mempertaruhkan nyawa dan anggota badan untuk memastikan makanan selamat lagi (!). Namun naluri ini masih ada dalam genetik anak-anak kita, menyuruh mereka mengawasi orang dewasa untuk mengetahui sama ada makanan itu selamat. Kesukarannya ialah kita tidak makan bersama anak-anak kita dengan cara yang sama walaupun 20 tahun lalu. Apatah lagi beribu tahun dahulu!

Jika kita tidak makan bersama anak-anak kita maka bagaimana mereka boleh melihat proses ini. Dan bagaimana mereka boleh percaya bahawa makanan yang mereka makan adalah baik untuk dimakan. Fasa makan memilih ini dikenali sebagai peringkat neophobic. Ia biasanya bermula bila-bila masa dari kira-kira 18 bulan hingga 2 tahun. Ia sangat bergantung kepada individu anak (dan reaksi ibu bapa) tentang berapa lama fasa ini berlangsung. Neophobia adalah perkataan untuk takut kepada yang baru, tetapi walaupun makanan itu bukan perkara baru bagi mereka, mereka boleh menjadi berhati-hati dan enggan mencubanya.

Bagaimana untuk membantu melalui peringkat ini?

Elakkan tekanan!

Pertama sekali dan paling penting jangan jadikan waktu makan tertekan untuk anda atau anak anda. Ia selalunya boleh menyebabkan orang dewasa menjadi tertekan dan hanya memberi tumpuan kepada apa yang anak anda sedang atau tidak makan. Kanak-kanak suka perhatian. Tidak kira sama ada ini perhatian positif atau negatif. Jadi jika mereka dapat melihat bahawa makanan mereka (atau tidak) mendapat banyak perhatian, mereka akan berminat untuk terus menerima ini.

Cuba adakan waktu makan sosial

Pastikan waktu makan adalah acara sosial dan bukan tentang makanan.

Pastikan waktu makan singkat

Jangan simpan anak anda di atas meja selama lebih daripada 30 minit. Jika mereka belum makan pada masa ini, mereka tidak akan makan!

Elakkan memberi alternatif

Jika anak anda melihat bahawa dia boleh mendapatkan alternatif, mereka akan bertahan untuk ini. Dan biasanya apa-apa sahaja yang anda cepat bersedia untuk mereka sebagai alternatif berkemungkinan kurang berkhasiat daripada yang anda mahu mereka makan. Dan cenderung untuk menjadi 'lebih bagus' daripada apa yang anda tawarkan! Memberi alternatif boleh membawa anda ke jalan yang boleh menjadi sangat sukar untuk kembali. Apabila anda dapat melihat bahawa anak anda mula melalui laluan ini, bertenang dan teruskan memasak makanan seperti biasa.

Sentiasa pastikan ada satu perkara di atas pinggan anak anda yang anda tahu mereka suka atau suka makan. Mungkin berikan sedikit lebih daripada ini daripada biasanya. Oleh itu, apabila mereka melihat pinggan mereka melihat bahawa kebanyakannya dipenuhi dengan makanan yang mereka suka, dan bukannya perkara yang mereka tidak pasti pada masa itu. Tetapi teruskan menawarkan makanan yang mereka menunjukkan tanda-tanda enggan. Hari demi hari anda mungkin mendapati bahawa mereka terus menolak makanan itu, tetapi suatu hari anda tiba-tiba akan mendapati bahawa mereka akan mencubanya lagi. Jika mereka menolaknya, jangan tergoda untuk merasuah anak anda untuk memakannya. Rasuah tidak akan berkesan dalam jangka masa panjang dan selalunya kita akan merasuah dengan 'makanan manis'. Ini kemudiannya memulakan persatuan bahawa anda perlu makan 'makanan tidak sedap' untuk mendapatkan makanan yang sedap!

Jangan licik!

Elakkan menyembunyikan makanan dalam makanan lain kerana ini boleh menyebabkan ketidakpercayaan pada anak anda. Anak anda perlu tahu apa yang mereka makan. Dan sesetengah kanak-kanak akan mahu mempunyai makanan yang tidak bersentuhan antara satu sama lain (ini juga ok!).

Dan akhirnya beberapa petua untuk membantu menggalakkan anak anda makan apa yang anda makan!

  • Memperkenalkan pinggan kongsi dan layan diri ialah cara yang bagus untuk membantu kanak-kanak belajar mengawal kendiri. Pada mulanya anak anda mungkin mengambil terlalu banyak satu perkara dan tidak cukup daripada yang lain tetapi ini adalah kemahiran hidup yang mereka pelajari. Mereka perlu tahu bahawa apa yang ada di atas pinggan mereka perlu dimakan. Dengan melakukan ini dalam tempoh beberapa minggu anda akan mendapati bahawa anak anda akan mula mengawal bahagian mereka.
  • Sebagai alternatif, anda boleh mencuba hanya mempunyai satu pinggan yang anda berdua makan. Ramai di antara kita pernah mengalami bahawa apabila kita duduk dengan seorang kanak-kanak dan mereka mempunyai pinggan mereka dan kita mempunyai kita, kanak-kanak itu hanya mahu makan dari pinggan kita! Mengapa tidak mempunyai pinggan yang sama? Mungkin pinggan kanak-kanak doddl - dan hanya gunakannya sebagai pinggan perkongsian. Saya jamin anak anda akan makan dengan lebih baik.
  • Mempunyai teman bermain dan keluarga/keluarga untuk makan bersama supaya mereka menjadi acara sosial boleh menggalakkan anak anda makan sama seperti orang lain.
  • Makan bersama anak anda supaya mereka dapat melihat anda makan juga.
  • Jadikan masa makan menarik. Fikirkan sama ada mereka perlu sentiasa duduk di meja untuk makan. Berkelah di dalam rumah/taman atau perkenalkan makanan 'binaan' seperti membungkus atau membuat sandwic. Ya, idea ini dan beberapa idea lain boleh memakan masa yang lebih lama bagi pihak anda. Tetapi membina hidangan mereka sendiri, sebagai contoh, boleh mencetuskan minat kanak-kanak terhadap makanan mereka dan sekali lagi menjadikannya lebih sebagai majlis sosial.

Kekal positif

Perkara terakhir adalah tidak kehilangan kepercayaan. Ia boleh menjadi sangat mengecewakan apabila anak-anak anda yang cerewet, cerewet, pemilih makan tidak makan apa yang anda telah menghabiskan masa berharga anda membuat, tetapi ingat bahawa anda tidak bersendirian. Ramai kanak-kanak melalui peringkat ini. Ketabahan anda dan sedikit masa tambahan melakukan beberapa perkara yang saya cadangkan di atas akan membuahkan hasil akhirnya. Anda sedang menyiapkan anak anda untuk menikmati semua jenis makanan. Dan, apabila mereka melakukannya, fikirkan betapa baiknya perasaan itu!

Catatan Popular

Lihat semua
Tips & Advice
Play dough and doddl - learning through play|||

Main doh dan doddl - belajar melalui bermain

Berseronoklah dengan playdough sambil berlatih kemahiran motor halus yang penting itu!

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more