Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Proses penyapihan mungkin kelihatan menggembirakan, tetapi ia juga harus menyeronokkan!

Anda sedang memperkenalkan bayi anda kepada dunia rasa, tekstur dan perisa yang menarik! Berikut ialah beberapa petua dan nasihat berguna daripada Claire Burgess, Perunding Keluarga, Bespoke Family Ltd.

Memulakan perjalanan bercerai susu

“Selalunya apabila kita mula memperkenalkan bayi kita kepada makanan, kita fikir ia mesti hambar, asas dan tidak begitu menyeronokkan! Itu sama sekali tidak berlaku. Kami ingin menunjukkan kepada bayi kami dunia makanan yang indah. Dan bagaimana mereka boleh mengambil masa untuk meneroka rasa, tekstur dan perisa baharu dalam semua makanan hebat yang kami ada!

Rasa, tekstur dan perisa baharu!

Bayi perlu menyentuh, merasa, menghidu dan juga mendengar makanan mereka untuk mengetahui tentang apa yang dimakan dan menikmati makanan. Apabila pertama kali memperkenalkan bayi kita kepada makanan, salah satu keputusan pertama ialah 'bagaimana?'. Anda perlu membuat keputusan sama ada anda akan memperkenalkan bayi anda kepada keseluruhan cebisan makanan (dikenali sebagai baby led weaning). Atau adakah anda akan memurnikan makanan dan memberi makan kepada bayi anda menggunakan sudu bayi , atau adakah anda akan membuat campuran kedua-duanya?

Makanan apa yang perlu dimulakan?

Sebaik sahaja anda tahu pendekatan yang akan anda ambil, maka anda boleh mula melihat apa yang akan anda perkenalkan dahulu! Banyak buku akan mengatakan bahawa anda melihat untuk memperkenalkan pilihan buah-buahan dan sayur-sayuran. Walau bagaimanapun saya sangat mengesyorkan bermula dengan sayur-sayuran hijau terlebih dahulu. Mereka mempunyai rasa yang paling pahit, yang perlu disesuaikan dengan bayi anda. Tetapi ini akan memihak kepada anda dalam jangka panjang. Jika anda mulakan dengan makanan berperisa manis terlebih dahulu, maka anda menggalakkan anak anda untuk mengembangkan 'gigi manis' yang kami ingin elakkan. Dengan menawarkan sayur-sayuran hijau terlebih dahulu dan kemudian memperkenalkan sayur-sayuran lain, anda akan mendapati bayi anda akan menerima perisa ini.

Abaikan muka kelakar!

Bayi akan membuat muka lucu apabila makan. Jangan fikir ini bermakna mereka tidak menyukainya, ini selalunya tidak berlaku. Ia adalah mereka belajar tentang rasa, tekstur dan perisa. Jika anda menonton program masakan, anda akan perasan bahawa selalunya orang dewasa yang menjamah makanan akan membuat mimik muka. Dan kemudian katakan betapa mereka menyukainya! Berhati-hati dengan ekspresi muka anda sendiri. Adakah anda membuat muka yang menunjukkan bahawa ia mungkin tidak begitu bagus atau sesuatu yang anda tidak suka makan? Jika ya, berhati-hati untuk menyembunyikan perkara ini kerana anda tidak mahu mempengaruhi anak anda dan pilihan mereka. Adakah anda seorang yang cerewet makan dengan banyak makanan yang anda tidak suka? Maka adalah penting untuk anda memperkenalkan kepelbagaian ke dalam diet anak anda. Adalah penting untuk mendedahkan mereka kepada banyak makanan yang berbeza untuk membantu mengelakkan mereka menjadi pemilih juga.

Teruskan membunyikan perubahan

Apabila anda mula memperkenalkan makanan, ia boleh dilakukan secara tunggal. Jadi hanya brokoli atau hanya kangkung. Tetapi teruskan dari ini selepas beberapa minggu dan mula mencampurkan sayur-sayuran yang berbeza bersama-sama. Kunci kepada keseluruhan proses adalah untuk tidak kekal dalam satu peringkat memperkenalkan makanan terlalu lama. Jadi, jika bayi anda menikmati pengalaman itu dan makan dengan baik (sama ada melalui makanan jari atau daripada penyusuan sudu) berasa bebas untuk mengalihkan bayi anda kepada rasa, tekstur dan perisa yang berbeza. Jika bayi anda gembira makan pengenalan awal sayur-sayuran, protein dan buah-buahan kemudian lihat untuk memindahkannya ke makanan. Di sinilah semua perkara ini digabungkan dan perisa lebih lanjut diperkenalkan. Mungkin dengan perkara seperti keju, herba dan rempah ratus dan sos.

Cuba berikan makanan yang dimasak di rumah jika boleh

Seboleh-bolehnya cuba sediakan semua makanan bayi anda di rumah supaya anda tahu apa yang terkandung di dalamnya. Anda perlu mengelakkan penggunaan garam dan gula dalam makanan bayi anda. Ini adalah sesuatu yang anda tidak dapat mengukur apabila menggunakan makanan yang dibeli atau diproses di kedai. Memberi makanan yang dimasak di rumah kepada bayi anda juga berfaedah kerana ia mempunyai rasa, tekstur dan rasa yang sangat berbeza dengan mana-mana paket atau makanan jarred. Menggunakan makanan paket/jarred mungkin lebih mudah dan senang. Walau bagaimanapun dalam jangka masa panjang ia boleh memudaratkan pemahaman dan penghayatan anak anda terhadap makanan yang mereka makan. Mereka tidak dapat meneroka makanan dengan cara yang sama seperti yang mereka boleh apabila ia dimasak di rumah.

Mempunyai anak anda di kerusi tinggi di mana mereka boleh duduk dengan selesa dan disokong sepenuhnya adalah penting. Sentiasa pastikan bahawa mereka ditarik ke atas meja. Ini memulakan pemahaman mereka tentang makan di meja. Juga makanan itu adalah satu majlis sosial di mana mereka akan belajar berkongsi, bergilir-gilir dan berbual. Beri kutleri anak anda (umur dan saiz yang sesuai) seperti kutleri bayi doddl , atau kutleri kanak-kanak doddl kemudiannya. Itu boleh membantu mereka berasa lebih bebas sambil menggalakkan mereka mencuba makanan mengikut syarat mereka sendiri. Apabila mereka meletakkan sudu ke mulut mereka, mereka mempunyai kawalan. Mereka akan lebih menerima apa yang mungkin pada penghujungnya daripada jika orang dewasa meletakkannya ke mulut mereka.

Bersantai - makanan adalah menyeronokkan!

Makanan perlu menyeronokkan. Pengalaman pertama mencuba makanan, duduk di atas meja dan makan bersama orang lain adalah penting dalam mewujudkan ini. Jangan risau jika beberapa hari bayi anda makan lebih banyak daripada yang lain. Susu masih menjadi sumber pemakanan utama mereka sehingga 12 bulan - dan kita semua lebih lapar beberapa hari daripada yang lain. Jangan sekali-kali memaksa atau menipu bayi anda untuk makan makanan kerana anda mesti membina kepercayaan dengan mereka. Jika bayi anda percaya bahawa anda akan memberi mereka makanan yang selamat untuk mereka makan maka mereka akan melakukannya. Jika mereka terpedaya, maka kepercayaan itu rosak dan selalunya kita akan melihat lebih banyak penolakan makanan. Tetap santai, makan bersama anak anda (walaupun makanan ringan) dan anda akan menjadikan keseluruhan proses itu menyeronokkan untuk anda semua.”

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Play dough and doddl - learning through play|||

Main doh dan doddl - belajar melalui bermain

Berseronoklah dengan playdough sambil berlatih kemahiran motor halus yang penting itu!

Read more