Menyediakan waktu makan gembira: kerusi tinggi

Ketahui kepentingan mewujudkan persekitaran makan yang baik, memberi tumpuan kepada kerusi tinggi.

Creating the right environment for successful mealtimesosition will help mealtimes!|

Persediaan: Hijinks Kerusi Tinggi

Mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk masa makan yang berjaya bersama anak anda adalah salah satu cara terbaik untuk membina positif terhadap makanan. Ini cara yang bagus untuk membantu mereka mempelajari kemahiran motor dan tabiat makan yang menghasilkan waktu makan yang sihat dan gembira. Itulah misi di tengah-tengah semua yang kami lakukan di doddl . Ini semua tentang mencari alat yang sesuai untuk pekerjaan itu - perkara yang sesuai dengan anak kecil anda, gaya hidup anda dan destinasi makan malam anda.

Jelas sekali kami berat sebelah, tetapi kami fikir semuanya bermula dengan kutleri . Set ergonomik kami memenangi Emas untuk 'Kutleri Terbaik' dalam anugerah Minggu Penyapihan 2020, jadi kami terharu mendengar orang lain bersetuju. Ia membantu anak-anak anda memahami makanan mereka dengan cara menarik senyuman. Tangan, sihat dan asah kemahiran penting itu. Itulah kutleri yang dilindungi untuk anda, tetapi bagaimana dengan kerusi tinggi? Kami telah bekerjasama dengan Jurupulih Pertuturan dan Bahasa Pediatrik serta pakar pemakanan, Stacey Zimmels, untuk memahami dengan tepat bagaimana tempat yang anda pilih untuk meletakkan anak anda semasa mereka makan malam boleh membuat perubahan.

Ia adalah tindakan mengimbangi...

Makan memerlukan beberapa pergerakan yang cukup mahir - koordinasi tangan dan mulut, dan kawalan otot mulut yang ditala halus untuk membawa gelung spageti atau batang lobak merah ke destinasi mereka. Dan itu, secara mengejutkan, datang dari teras badan bayi anda. Bayi kita memerlukan kestabilan pusat dan sokongan untuk melakukannya dengan betul. Seperti yang Stacey katakan, anda tidak akan makan sandwic berdiri dengan sebelah kaki. Jadi mengapa biarkan bayi anda berasa tidak seimbang? Di situlah kerusi tinggi masuk…

Punggung mereka…

Apa sahaja kerusi yang anda pilih, ia sepatutnya mempunyai punggung yang tinggi. Anak kecil anda perlu duduk dengan baik untuk mempelajari kemahiran penting tersebut dengan sebaik-baiknya - jadi penggalak yang datang separuh jalan mungkin tidak mengurangkannya. Jika bayi anda masih belum duduk tanpa disokong, anda mungkin mahukan model dengan sedikit condong ke belakang untuk memastikan mereka tegak. Jangan biarkan mereka merosot juga. Sisipan berlapik akan berfungsi untuk memberi mereka sokongan tambahan, atau hanya menggulung tuala untuk memasukkannya dengan selamat.

Dan kaki mereka…

Sama seperti anda tidak mahu makan imbangan dengan sebelah kaki, Stacey menegaskan, anda tidak akan memilih bangku bar yang goyah di atas kerusi yang stabil untuk makan malam temu janji anda. Terlalu banyak untuk menumpukan perhatian, dan perkara yang sama berlaku untuk bayi anda. Kaki yang menjuntai menyukarkan anak anda untuk kekal seimbang, dan kami sudah tahu betapa pentingnya hal itu. Semakin letih dan tidak stabil mereka, semakin sukar mereka perlu bekerja untuk memberi makan sendiri. Hanya banyak yang boleh dilakukan oleh satu set kutleri doddl! Jika kerusi tinggi pilihan anda tidak mempunyai tempat letak kaki boleh laras, anda sentiasa boleh menggunakan kotak kasut untuk membantu, cuma letakkannya di bawah kaki mereka. Selain itu, anda boleh mengurangkannya semasa ia membesar supaya ia mengekalkan kestabilan yang mereka perlukan.

Dapatkan kedudukan…

Mulakan dengan si kecil anda dalam kedudukan yang betul, dan anda tidak boleh salah. Melainkan ia hanya satu daripada hari-hari di mana tiada apa yang berlaku. Sejujurnya, kita semua mempunyai mereka. Untuk mendapatkan peluang terbaik anda, pastikan mereka duduk pada sudut 90 darjah. Ini bermakna kaki lurus keluar dari pinggul, tidak bersandar terlalu jauh ke belakang atau ke hadapan. Sekali lagi, tuala yang digulung adalah rakan anda jika anda memerlukan sedikit sokongan tambahan. Seterusnya, pastikan anda tidak membuat mereka mencapainya. Dulang atau meja perlu ditolak terus ke atasnya, jadi tiada masalah untuk mencapai semua grub yang lazat itu. Dan lupakan peraturan etika lama itu. Siku di atas meja digalakkan secara aktif. Mereka membantu menyokong kemahiran motor penting tersebut, dan menjadikan penyusuan jari atau mengambil sudu yang dimuatkan dengan lebih mudah.

Jadikan ia berfungsi…

Terdapat beratus-ratus kerusi tinggi di pasaran, daripada asas yang murah dan ceria, sehinggalah kepada model yang mahal dengan pelbagai jenis loceng dan wisel. Semoga petua Stacey akan membantu anda mencari barang yang mesti ada - punggung yang tinggi, tempat letak kaki - dan yang mungkin - banyak kebolehlarasan, dengan ruang untuk berkembang. Seperti semua ibu bapa yang bijak, mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk masa makan yang berjaya dan pengalaman makan yang ideal adalah mungkin menggunakan beberapa objek yang boleh diakses, jadi jangan berpeluh selagi anda menguasai asasnya dengan betul. Anak kecil anda akan mencedok kacang seperti seorang profesional dalam masa yang singkat.

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat daripada Stacey anda boleh melayari www.feedeatspeak.co.uk atau ikuti stacey @feedeatspeak.

Dan untuk membeli rangkaian doddl penuh, lawati doddl.m y

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more