Petua dan petua untuk menyediakan si kecil anda untuk kejayaan masa makan

Apabila memperkenalkan pepejal kepada bayi anda, apakah yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan waktu makan yang tertekan? Dan bagaimana anda boleh membantu mencipta makanan keluarga yang berharga? Dapatkan nasihat pakar di sini.

Hints and tips to get your little one set up for mealtime success

Duduk di sekeliling meja bersama-sama sebagai sebuah keluarga dan menikmati kejayaan masa makan adalah grail suci yang kita semua mahu capai. Apabila memperkenalkan pepejal, apakah yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan masa makan yang tertekan? Dan bagaimana anda boleh membantu mencipta kenangan keluarga yang berharga di sekeliling meja makan? Cat Dodd, pengasas syarikat kutleri kanak-kanak doddl, dan pakar terapi pertuturan makan dan menelan Stacey Zimmels daripada @feedeatspeak mempunyai beberapa petua dan petua!

1. Betulkan kerusi tinggi anda!

Makan memerlukan beberapa pergerakan yang cukup mahir dari kedua-dua tangan dan mulut. Kemahiran ini boleh disokong oleh teras badan kecil bayi kita. Bayi memerlukan kestabilan dan sokongan pusat (teras) untuk membantu memulakan permulaan yang terbaik. Anda tidak akan makan sandwic berdiri dengan sebelah kaki. Jadi mengapa biarkan bayi anda berasa tidak seimbang? Di situlah tempat duduk kerusi tinggi…

  • Apa sahaja kerusi yang anda pilih, ia sepatutnya mempunyai punggung yang tinggi.
  • Kaki yang menjuntai menyukarkan si kecil anda untuk kekal seimbang. Jika kerusi tinggi pilihan anda tidak mempunyai tempat letak kaki boleh laras, anda sentiasa boleh menggunakan kotak kasut untuk membantu, cuma letakkannya di bawah kaki mereka.
  • Pastikan bayi anda duduk pada sudut 90 darjah. Ini bermakna kaki lurus keluar dari pinggul, dan tidak bersandar terlalu jauh ke belakang atau ke hadapan. Tuala yang digulung di sekeliling bahagian tengah bayi anda boleh membantu memberi sokongan tambahan jika mereka memerlukannya.
  • Dulang atau meja harus ditolak tepat ke atas mereka, supaya tiada masalah untuk mencapai semua makanan yang lazat itu. Dan lupakan peraturan etika lama itu. Siku di atas meja digalakkan secara aktif kerana ia membantu menyokong kemahiran motor yang penting itu, dan menjadikan penyusuan jari atau mengambil sudu yang dimuatkan dengan lebih mudah.

2. Perkenalkan kutleri lebih awal!

Jika anda mulakan dengan kutleri lebih awal, anda boleh mengelakkan drama kanak-kanak kecil yang keliru. Mereka mungkin tertanya-tanya mengapa ibu atau ayah sekarang mahu mereka mula makan dengan 'alat'. Terutama apabila mereka cukup gembira makan dengan tangan mereka atau anda memberi mereka makan! Menggunakan kutleri yang sesuai (seperti kutleri bayi doddl ) apabila anda mula memperkenalkan makanan akan membantu menghubungkan makanan dan waktu makan dengan kutleri. Ini semua tentang membiarkan bayi meneroka dan mengaitkan kutleri dengan makanan mereka.

3. Tetapkan tempat kami makan secepat mungkin (kembali ke kerusi tinggi semula!)

Sentiasa letakkan kerusi tinggi di meja keluarga jika itu adalah tempat anda makan. Sebaik-baiknya seisi keluarga akan makan bersama-sama dari hari 1 (lihat petua 6) tetapi walaupun anda tidak boleh untuk setiap hidangan, tetap bawa bayi anda ke meja. Menggalakkan anak kecil anda untuk belajar tempat makan akan membantu menjadikan ini sebahagian daripada rutin mereka. Ia juga akan membantu di kemudian hari untuk menjaga batasan sekitar makan, tinggal di meja dan waktu makan keluarga juga.

4. Tawarkan makanan yang sama seperti ahli keluarga yang lain (jika boleh)

Jika anda telah memilih pendekatan bercerai susu yang diketuai oleh bayi untuk memulakan makanan pepejal, ini agak naluri, kerana anda menawarkan makanan yang serupa dengan apa yang dialami oleh ahli keluarga yang lain, dari permulaan cerai susu. Jika anda telah memutuskan untuk memulakan dengan penyusuan sudu, anda juga boleh menawarkan makanan jari bersama-sama, asalkan bayi anda boleh duduk tanpa disokong. Anda boleh menghidangkan sebahagian daripada makanan anda sebagai makanan jari untuk bayi anda. Melihat bahawa makanan yang ibu atau ayah makan adalah sama dengan mereka, akan menunjukkan kepada mereka cara makan. Ia juga akan membantu si kecil anda berasa lebih yakin mencuba makanan. Mereka suka menyalin dan jika anda memakannya, kemungkinan besar mereka akan mencuba lebih banyak juga!

5. Beli produk yang memudahkan mereka menikmati kejayaan masa makan.

Ramai kanak-kanak bergelut dengan kutleri – jika anda memikirkannya, kebanyakan kutleri kanak-kanak sebenarnya tidak direka untuk kanak-kanak, ia hanyalah versi kecil kutleri yang direka untuk orang dewasa. Kanak-kanak tidak mempunyai ketangkasan untuk memegangnya dengan cara yang memudahkan untuk makan dan menyamai tekanan. Jadi beli produk yang direka untuk memudahkan mereka. kutleri kanak-kanak doddl direka khas untuk tangan kecil, dengan pemegang pendek berkontur yang memudahkan bayi dan kanak-kanak kecil untuk memegang dan mengawal. Seterusnya ini membantu untuk menggalakkan kejayaan masa makan, dan menjadikan masa makan lebih kurang mengecewakan.

6. Makan sekeluarga bila-bila boleh

Ini adalah sesuatu yang rumit, kerana kita semua mempunyai kehidupan yang sibuk. Kadang-kadang waktu makan tergesa-gesa, dan anda perlu mengambil makanan pada bila-bila masa anda mempunyai masa. Sukar juga untuk menyelaraskan jadual penyusuan bayi sekitar tidur siang dan susu - dan kemudian lakukannya apabila anda mahu makan juga. Walau bagaimanapun, makan sebagai keluarga adalah perkara yang bagus untuk dilakukan di mana anda boleh dari awal. Jika anda boleh memperuntukkan masa di mana anda semua makan bersama-sama, seawal dan sekonsisten mungkin, ia akan membantu si kecil anda memahami bahawa ini adalah sesuatu yang anda lakukan, dan mereka adalah sebahagian daripadanya. Duduk bersama sebagai sebuah keluarga, sebagai pasangan jika hanya anda dan bayi anda dan luangkan masa untuk makan, berbual (bercakap dengan bayi anda walaupun mereka terlalu kecil untuk berbual kembali!) dan nikmati masa bersama ini. Ia mewujudkan pengalaman positif untuk anda semua. Kanak-kanak kecil mendapat sejumlah besar faedah pembangunan sosial dari masa ini.

7. Ikut arahan bayi anda dan elakkan gangguan

Ini adalah yang sukar. Kadang-kadang kita risau tentang berapa banyak yang anak-anak kita makan. Apabila mereka tidak makan banyak, kecenderungannya adalah untuk menggalakkan mereka untuk makan 'sedikit lagi'. Cara cepat dan mudah untuk melakukan ini adalah dengan menggunakan mainan, buku atau TV untuk mengalih perhatian mereka semasa anda memberi mereka makan lebih sedikit. Namun begitu, selain belajar makan, anak kecil kita perlu belajar apabila sudah kenyang. Ini bermakna mereka harus disokong dan digalakkan untuk membuat keputusan apabila mereka selesai. Ikut arahan bayi anda dan mereka akan menunjukkan kepada anda apabila mereka sudah cukup. Ingat, seperti kita orang dewasa selera mereka akan berbeza-beza dan mereka akan makan jumlah yang berbeza dari satu hidangan ke seterusnya dan hari ke hari. Cuba uruskan jangkaan anda dan jangan terlalu fokus pada berapa banyak yang mereka makan, tetapi lebih kepada membiarkan bayi anda mengawal. Anda akan berada dalam perjalanan untuk menikmati kejayaan masa makan!

Untuk membeli produk doddl masa makan, layari laman web kami.

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more