Bagaimana untuk mengajar anak kecil untuk makan sendiri

Jika bayi anda yang disuapkan dengan sudu kini menjadi anak kecil yang disuapkan dengan sudu bagaimana anda boleh memupuk pemakanan berdikari? Berikut ialah tiga petua teratas kami.

How to teach a toddler to feed themselves - little girl using a doddl baby spoon|Stacey Zimmels - FeedEatSpeak bio photo

Di doddl, kami percaya bahawa melepaskan kebebasan dalam setiap kanak-kanak bermula dengan memberi makan, peristiwa penting pertama mereka. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu.

oleh rakan pakar doddl Stacey Zimmels - Pakar Terapi Pertuturan Pediatrik dan Pakar Menelan

Bagaimana untuk mengajar anak kecil untuk makan sendiri

Jika bayi anda yang disuapkan dengan sudu kini menjadi anak kecil yang disuapkan dengan sudu bagaimana anda boleh memupuk pemakanan berdikari? Berikut ialah tiga petua teratas saya:

 1. Campurkan makanan dan makanan ringan dan mula memperkenalkan makanan yang boleh diambil dan dimakan dengan tangan .

  Ini boleh termasuk keropok, kek beras atau makanan ringan kanak-kanak kecil, kepingan buah, kerepek atau hirisan kentang, batang sayuran seperti timun atau lada merah.

 2. Berikan garpu dan sudu pada setiap hidangan

  Model cara menggunakannya (dengan memakan makanan dari pinggan anda sendiri dengan kutleri) dan cadangkan mereka mencuba sendiri. Untuk mengubah tabiat, anda perlu menghentikan tabiat!

 3. Lulus garfu dan sudu

  Memuatkan perkakas untuk anak kecil anda dan menyerahkannya kepada mereka memecahkan tugas menggunakan kutleri ke langkah terakhir memasukkannya ke dalam mulut. Apabila mereka membiasakan diri dengan ini, mereka boleh mula menguasai keseluruhan kemahiran.

Bagaimana untuk mengajar anak kecil menggunakan sudu

Belajar menggunakan sudu adalah sebahagian daripada pembangunan dan sebahagiannya berasaskan pengalaman. Jadi mereka perlu berkemampuan secara fizikal dan juga berlatih untuk melakukannya. Bayi biasanya boleh mengambil sudu yang dimuatkan ke mulut mereka dari 9-10 bulan dan boleh mula mencedok dari mangkuk antara 12-15 bulan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh membantu:

 1. Apabila bermula, gunakan sudu dengan pemegang pendek kerana lebih mudah untuk memasukkannya ke dalam mulut.
 2. Mulakan dengan memuatkan makanan ke dalam sudu untuk mereka dan amalkan dengan makanan yang lebih pekat yang akan kekal di atas sudu seperti kentang tumbuk dan bukannya pasta penne yang mungkin jatuh.
 3. Untuk membantu belajar mencedok, mulakan dengan mangkuk dan bukannya pinggan dan pilih yang mempunyai sisi yang tinggi. Jika anda boleh menemui satu yang melekat pada meja ini akan membantu memastikan ia stabil. Ini seterusnya menjadikan penggunaan sudu lebih mudah.

Rangkaian kutleri bayi doddl kami, sesuai untuk 6 bulan+ amat sesuai untuk memperkenalkan kutleri kepada si manja anda. Garpu dan sudu mempunyai hujung licin yang berasa selesa di dalam mulut bayi anda dan pemegang pendek menggalakkan cengkaman yang betul. Kutleri kanak-kanak sesuai untuk 12 bulan+ dan termasuk garpu, sudu dan pisau. Pemegang yang pendek dan licin menggalakkan peletakan jari yang betul, mengembangkan ketangkasan, koordinasi dan kawalan. Ini memudahkan peralihan kepada kutleri dewasa apabila ia sudah siap.

Lihat keseluruhan rangkaian di doddl.my !

Stacey Zimmels ialah pakar terapi pertuturan (SLT) pemakanan dan menelan dan Perunding Laktasi Bertauliah Lembaga Antarabangsa (IBCLC). Stacey telah bekerja selama 20 tahun menyokong bayi dan kanak-kanak yang mengalami pelbagai masalah penyusuan dan penelanan. Luasnya pengetahuan dan pengalamannya merentasi spektrum; termasuk tetapi tidak eksklusif untuk masalah penyusuan yang berkaitan dengan bayi pramatang, penyusuan susu ibu dan botol, kesukaran menyapih susu, cabaran penyusuan akibat alahan dan refluks makanan, kesukaran menelan dan makan yang rewel. Cari Stacey di Instagram @feedeatspeak , atau di tapak webnya www.feedeatspeak.co.uk .

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more