Kesedaran Kesihatan Mental

Bagaimana makanan boleh memainkan peranan dalam perasaan anda secara emosi setiap hari.

Mental Health Awareness Week 2021 - Nature

Keibubapaan boleh menjadi masa yang menggembirakan, tetapi juga masa yang sangat mencabar.

Adalah lebih penting daripada sebelumnya bahawa sebagai ibu bapa kita menjaga kesihatan mental kita. Berikut ialah beberapa petua berkaitan makanan yang direka untuk meningkatkan mood anda.

Keibubapaan yang jujur

Ada hari-hari bersama anak-anak kita yang dipenuhi dengan riang, gaya Hollywood, mengisi hati anda, detik-detik bunga api. Tetapi terdapat banyak hari apabila anda mempunyai kepala dalam kabut, letih, memakai pakaian adalah jenis perasaan yang bergelut. Dari segi fizikal dan mental memang terasa penat. Siapa pun anda, apa pun jenis ibu bapa anda, itulah caranya. Itulah sebabnya menjaga kesihatan mental anda adalah amat penting.

Mencari cara baru untuk mengatasinya

Ini adalah satu kenyataan yang jelas untuk mengatakan bahawa beberapa tahun kebelakangan ini merupakan cabaran yang penting untuk semua orang. Di mana kami mungkin sangat bergantung pada rakan dan keluarga kami untuk membantu kami melalui hari yang sukar atau gelap dan menaikkan semangat kami, kami terpaksa mempelajari cara baharu untuk mengatasinya. Semoga apa-apa pun perkara ini dapat kita teruskan manfaatnya walaupun kehidupan sudah kembali 'normal'. Dan ingat, kebanyakan orang akan bergelut dan terpaksa mencari cara baharu untuk mengatasinya. Oleh itu, sentiasa berbaloi untuk bertanya kepada rangkaian rapat anda apa yang berkesan untuk mereka apabila kabus melanda – kerana ia akan berlaku. Kadangkala petua terkecil (atau paling pelik) boleh sangat membantu.

Keluar dan perhatikan dunia

Tidak pernah menjadi lebih penting untuk memastikan anda mempunyai beberapa alatan dalam kit keibubapaan anda yang sentiasa berkembang. (Inilah yang sedang anda bina secara perlahan-lahan, kerana yang anda sangka akan tiba apabila bayi anda dilahirkan, tidak pernah muncul). Terdapat banyak bukti tentang faedah Alam Semulajadi pada kesihatan mental. Keluar dari pintu depan dan menghirup udara segar. Luangkan sedikit masa untuk melihat semua perkara kecil di dunia di sekeliling anda. Betapa bunyi ranting apabila patah, bunyi kicauan burung, rasa rumput di kaki berkaki ayam. Sebagai 'zaman baharu' seperti yang didengari oleh sesetengahnya, adalah sangat baik untuk kita semua mengambil masa sejenak, berhenti dan bernafas.

Faedah makanan

Pada doddl, kerana kita semua ibu bapa pada peringkat yang berbeza dalam rollercoaster keibubapaan. Kita semua mempunyai pengalaman yang telah memberi tekanan kepada kesihatan mental kita. Itulah sebabnya kesedaran kesihatan mental penting kepada kita. Oleh itu, kami telah mengumpulkan beberapa nasihat hebat tentang makanan (kerana itu sebahagian besar dunia kita). Ini sepatutnya membantu meningkatkan mood anda (terutama jika anda memakannya di luar 😊). Dan bukan itu sahaja, tetapi kutleri doddl boleh membantu si kecil anda terlibat dengan beberapa penyediaan makanan. Dengan memastikan mereka terhibur, mereka lebih berkemungkinan untuk mencuba makanan yang mereka bantu buat. Dan itu sendiri adalah peluang yang baik. Di sini kita pergi dengan beberapa petua yang sangat mudah (tetapi berkesan) untuk menyokong kesihatan mental dan kesejahteraan:

1. Makan sarapan pagi

Lagipun ia adalah hidangan paling penting pada hari itu (seperti yang selalu kami beritahu). Ini semua tentang mendapatkan tenaga yang anda perlukan ke dalam badan anda, untuk meneruskan dan mengekalkan tahap gula dan tenaga anda seimbang (lihat di bawah). Terutama jika anda telah berjaga separuh malam (dan sejak subuh), tenaga yang anda perlukan untuk meneruskan adalah banyak. Dengan kesihatan mental dan memulakan hari anda dengan baik, berikut ialah resipi ringkas yang baik untuk anda dan si kecil anda menikmati membuat dan makan bersama. Koko berasa agak nakal tetapi mempunyai segala-galanya yang anda perlukan untuk menjalani syif pagi anda.

2. Makan dengan kerap (woop!)

Sangat mudah untuk melupakan bahawa jika gula darah anda turun, anda boleh berasa lesu, mudah marah dan tertekan. Makan dengan kerap dan memilih makanan yang melepaskan tenaga secara perlahan akan membantu memastikan paras gula anda stabil. Dan itulah yang kita mahu menjadikan kita lebih mendatar apabila orang kecil dalam hidup kita pastinya tidak. Jadi, snek pada makanan seperti bijirin. Walaupun elakkan pilihan gula yang tinggi untuk mengelilingi lonjakan gula yang tinggi dan kemudian yang rendah. Cuba roti wholemeal, pasta, kacang dan biji. Cuba cipta resipi ini dengan si kecil anda untuk mendapatkan sebahagian daripada pelepasan tenaga itu.

3. Karbohidrat adalah kawan anda

Selama bertahun-tahun kami telah diberitahu berkali-kali bahawa karbohidrat adalah berita buruk. Terlalu banyak karbohidrat dan tidak cukup dari segala-galanya pasti tidak di mana anda mahu. Tetapi dalam dunia 'mood boosting', nasi dan pasta adalah kawan anda. Oleh itu, inilah resipi yang hebat untuk memberi anda rangsangan tenaga yang boleh dibantu oleh si kecil anda untuk mencipta dan makan bersama anda.

4. Pastikan terhidrat

Bukan berkaitan makanan tetapi kritikal. Terutama jika anda sedang menuju ke luar dan terutamanya jika, seperti kebanyakan ibu bapa, anda memikirkan diri anda selepas orang lain. Teruskan minum (dan bukan alkohol dalam hal ini). Dehidrasi adalah longkang lengkap, dari segi fizikal dan emosi. Selalunya kita tidak menyedarinya sehinggalah kita mengalami sakit kepala yang teruk dan perlu berbaring (atau kita fikir ia adalah kanak-kanak yang menyebabkan kesakitan). Hebatnya kita sepatutnya minum antara 2-3 liter air setiap hari. Mengingat untuk minum adalah satu cabaran tersendiri dengan semua perkara lain yang perlu anda fikirkan, jadi pastikan ia mudah dan jadikan botol air besar sebagai kawan baik baharu anda.

Waktu makan juga boleh membawa banyak tekanan kepada sesetengah ibu bapa. Jika itu anda, atau anda ingin mengelakkan sebarang tekanan waktu makan pada masa hadapan, lihat alat makan bayi dan kanak-kanak doddl . Set kutleri bayi doddl adalah untuk bayi 6+ bulan dan kutleri kanak-kanak 12+ bulan. Semuanya direka untuk menjadikan waktu makan lebih mudah dan menyeronokkan untuk semua orang.

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more