Kepentingan makan di luar bersama anak-anak anda

Claire Burgess, Perunding Keluarga, mempunyai beberapa petua terbaik untuk menjadikan makan di luar bersama anak-anak anda pengalaman yang menyeronokkan dan menyeronokkan

Eating out with children

Tidak perlu dikatakan bahawa sejak beberapa tahun kebelakangan ini, agak sukar bagi mana-mana daripada kita untuk merasai pengalaman makan di luar bersama anak-anak kita.

Ini bermakna ramai anak kecil tidak mempunyai banyak pengalaman tentang kafe atau restoran, atau makan di luar sebagai keluarga. Oleh itu, ia mungkin kelihatan lebih menakutkan untuk keluar makan. Tetapi terdapat banyak sebab yang baik untuk memakai seluar berani anda dan keluar ke sana apabila anda berasa bersedia! Terdapat beberapa petua hebat daripada Claire Burgess, Perunding Keluarga, di bawah.

Makan di luar BC (Sebelum Kanak-kanak!)

Sebelum kanak-kanak (dan sebelum berkurung!), anda dan pasangan anda mungkin gemar makan di luar di pelbagai restoran, mencuba makanan dan pengalaman yang berbeza. Saya pasti anda melihat lawatan ini sebagai pengalaman yang menyeronokkan dan sosial. Kita cenderung untuk dibawa bersama-sama dengan rakan-rakan dan keluarga kita dengan makanan dan majlis itu. Selepas kanak-kanak adalah perkara biasa bahawa makan di luar di restoran yang berbeza (selain daripada yang mempunyai tanda 'mesra kanak-kanak') adalah perkara yang sudah berlalu. Dan ke mana anda fikir anda akan pergi apabila anak-anak ' jauh lebih tua'!!

Bermula dengan makan di luar

Makan di luar sememangnya sesuatu yang lebih biasa bagi generasi kita berbanding ibu bapa kita. Tidak banyak restoran yang tersedia dan ia selalunya sangat mahal pada harga. Pada masa kini terdapat banyak tempat makan yang menawarkan pelbagai jenis makanan, rasa dan tekstur serta persekitaran yang berbeza. Namun, dalam banyak kes, kami keberatan untuk membawa anak-anak kami kepada mereka sekiranya mereka mengganggu pelanggan lain, membuat kekacauan atau secara amnya tidak akan duduk diam!

Soalan yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri ialah bila dan bagaimana anak/anak anda akan belajar cara duduk di meja, membuat pilihan daripada menu dan belajar memesan makanan, jika mereka tidak terdedah kepada pengalaman ini sehingga mereka lebih tua. Anda juga perlu mengambil kira, bahawa jika anak-anak anda hanya mengalami restoran di mana mereka boleh lari dan bermain di kawasan permainan lembut. Atau di restoran makanan segera dengan masa menunggu yang terhad, atau tempat yang membuat kucar-kacir tidak dilihat sebagai masalah yang terlalu banyak, inilah yang mereka akan membesar dengan anggapan sebagai perkara biasa.

Laraskan jangkaan anda

Saya tidak mengatakan bahawa anda harus cuba membawa anak anda makan malam dengan anda dan mengharapkan mereka untuk makan 3 hidangan. Mulakan dari kecil dan berusaha! Mungkin anda hanya akan mempunyai hidangan utama di restoran pilihan anda. Mungkin itu sama seperti yang anda lakukan untuk beberapa bulan pertama makan di luar bersama anak-anak anda. Dengan melakukan ini bermakna mereka duduk untuk masa yang munasabah dan tidak bosan. Anda ingin menjadikan pengalaman mereka makan di luar sesuatu yang menyeronokkan. Bukan sesuatu yang dirasakan seumur hidup bagi mereka! Jangan risau, saya tidak mengatakan anda perlu mengorbankan pencuci mulut (jika itu perkara anda), cuma tanya jika anda boleh membawanya pergi! ;-)

Buang peranti!

Bersedia untuk mempunyai perkara untuk menghiburkan anak-anak anda semasa waktu makan. Walau bagaimanapun, elakkan peranti elektronik. Mempunyai peranti bermakna mereka akan asyik dengan apa sahaja yang mereka lakukan pada peranti dan oleh itu tidak akan 'pada masa ini'. Ia juga bermaksud mempelajari konsep masa. Adalah amat penting bahawa orang dewasa mencontohi tingkah laku ini dengan tidak mempunyai peranti mereka di meja sama ada! Dengan mempunyai peranti untuk menghiburkan mereka, mereka juga kehilangan pembelajaran kemahiran hidup yang berharga. Seperti membuat perbualan dengan orang lain di meja dan hiburan mereka sendiri. Jangan bawa keluar beg yang penuh dengan aktiviti untuk mereka terus, kerana ini akan menjadi jangkaan. Dan ia mungkin tidak selalu mungkin.

Perkara pertama dahulu

Jadi, apa yang boleh mereka lakukan apabila duduk di meja? Luangkan masa melihat menu bersama mereka dan menerangkan pelbagai perkara yang ada di sana. Libatkan mereka dalam membuat pilihan seperti apa yang Mummy atau Daddy patut ada, atau apa yang mereka patut cuba. Anda juga boleh melakukan ini dengan bayi. Memulakan mereka lebih awal dengan perbualan dan penglibatan bermakna mereka juga akan belajar cara mengurus dan mendekati pengalaman makan di luar. Sediakan beberapa mainan atas meja dan aktiviti sebagai simpanan. Pilih yang tidak biasa dimiliki oleh anak-anak anda, supaya ada unsur minat untuk mereka. Elakkan apa-apa yang terlalu kemas! ;-). Bagi kanak-kanak yang lebih besar, melibatkan seluruh keluarga dalam permainan kad yang mudah boleh menjadi sangat menyeronokkan dan membuat semua orang bercakap dan terlibat.

Duduk dengan selesa?

Kanak-kanak perlu selesa semasa makan, jadi untuk bayi dan kanak-kanak kecil anda mungkin ingin melihat untuk membawa kerusi tinggi mudah alih bersama anda. Kemudian anda tahu mereka akan selesa dan anda pasti mempunyai tempat yang selamat untuk mereka duduk. Tidak ada yang lebih buruk daripada pergi ke restoran dan mengetahui bahawa mereka tidak mempunyai kerusi tinggi lagi!

Menu kanak-kanak

Jangan rasa anda hanya perlu mengunjungi restoran yang ada 'menu kanak-kanak' sahaja. Ini selalunya menyekat dan tidak terlalu mencabar. Lihatlah membawa makanan bersama anda untuk bayi anda. Fikirkan juga tentang makanan jari yang anda mungkin boleh tawarkan pada masa yang sama. Ini bermakna mereka dapat merasai rasa yang ditawarkan di restoran yang telah anda lawati. Apabila mereka semakin tua dan di peringkat kanak-kanak, mungkin meminta pinggan sampingan. Dengan cara itu anda boleh meletakkan sebahagian daripada apa yang anda pesan padanya supaya mereka mencuba hidangan yang sama seperti anda. Ini mungkin bermakna anda perlu memesan beberapa hidangan sampingan tambahan supaya anda semua kenyang untuk makan.

Contohnya jika anda berada di restoran Thai, anda tidak mahu anak anda mempunyai jari dan kerepek ikan. Anda mahu mereka berpeluang mencuba rasa dan tekstur makanan Thai. Walau bagaimanapun, sentiasa berhati-hati dengan makanan yang anda pesan dan semak dengan kakitangan yang menunggu mengenai perasa. Ini mungkin perlu dikurangkan jika anak anda memakannya. Apabila anak anda semakin dewasa (dan mereka telah mengalami pengalaman makan di luar ini) anda akan mendapati bahawa mereka akan mahu mencuba perkara baru. Akhirnya mereka akan mempunyai keyakinan untuk melihat sendiri menu untuk melihat apa yang mereka suka!

Makan di luar dengan kanak-kanak - pengembaraan waktu makan!

Makanan perlu dilihat secara positif oleh kanak-kanak. Memberi mereka peluang untuk mencuba makanan baharu dalam situasi selamat dan sosial adalah amat penting. Kami mahu anak-anak kita berfikir untuk memakan tekstur dan perisa yang berbeza sebagai pengembaraan. Membawa mereka ke restoran yang berbeza untuk merasai makanan dan persekitaran yang berbeza semuanya membantu mereka mencapai matlamat ini. Di doddl kami bekerjasama dengan pelbagai pakar yang membantu memaklumkan artikel kami.

Blog ini adalah berdasarkan artikel yang asalnya disediakan oleh Claire Burgess, Perunding Keluarga di Bespoke Family .

Kutleri bayi dan anak kecil doddl kami bukan sahaja mudah alih yang cantik, tetapi kami juga mempunyai bekas perjalanan kutleri yang sesuai dengan kedua-dua saiz kutleri, dan membantu memastikan kutleri anda bersih, bersih dan selamat apabila anda berada di luar rumah. Lihat ra n ge penuh kami di kedai kami.

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more