Nutrien Kanak-Kanak - Bagaimana saya tahu jika anak saya mendapat nutrien yang mereka perlukan?

Salah satu kebimbangan terbesar ibu bapa tentang pemakanan anak-anak ialah sama ada mereka 'mendapat cukup' nutrien anak kecil. Tiada penyelesaian satu langkah untuk hanya menyemak sama ada ini berlaku. Tetapi berikut ialah beberapa cara mudah untuk memikirkan pengambilan anak anda daripada rakan pakar kami, Pakar Pemakanan Pediatrik, Lucy Upton.

Toddler Nutrients - How do I know if my child is getting the nutrients they need? expert blog from doddl|'toddler nutrients - How do I know if my child is getting the nutrients they need?

oleh rakan pakar doddl Lucy Upton (Pakar Diet Kanak-kanak)

Salah satu kebimbangan terbesar ibu bapa tentang pemakanan anak-anak ialah sama ada mereka 'mendapatkan cukup' nutrien kanak-kanak. Tiada penyelesaian satu langkah untuk hanya menyemak sama ada ini berlaku. Tetapi berikut adalah beberapa cara mudah untuk memikirkan pengambilan anak anda daripada Pakar Diet Pediatrik, Lucy Upton.

1. Adakah mereka memasukkan makanan daripada semua kumpulan makanan utama?

Sebab kami mengesyorkan bahagian tertentu makanan daripada kumpulan makanan tertentu adalah untuk memasukkan julat nutrien yang diperlukan oleh si kecil untuk pertumbuhan dan perkembangan! Kanak-kanak kecil harus menyasarkan secara kasar (setiap hari):

  • 5 bahagian* makanan berkarbohidrat berkanji
  • 5 bahagian* buah-buahan/sayuran
  • 2-3 bahagian* tenusu atau alternatif yang diperkaya
  • 2-3 bahagian* makanan kaya protein
  • Sertakan sumber lemak (penting untuk tumbesaran) *Ingat ini adalah bahagian saiz kanak-kanak kecil

2. Adakah anda menawarkan variasi dengan warna makanan, terutamanya buah-buahan dan sayur-sayuran?

Memakan pelangi dan memasukkan pelbagai warna makanan yang berbeza, terutamanya buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini bermakna anda menawarkan vitamin, mineral dan antioksidan yang berbeza!

3. Adakah mereka mengambil suplemen vitamin yang sesuai?

Di UK adalah disyorkan bahawa kanak-kanak antara 1-5 tahun mempunyai suplemen yang mengandungi Vitamin A, C & D setiap hari.

4. Jika mereka tidak boleh makan makanan tertentu, adakah mereka ditawarkan alternatif?

Bagi sesetengah kanak-kanak, makanan tertentu mungkin berada di luar menu kerana alahan, intoleransi atau hanya pilihan diet. Jika ini berlaku, adakah anda biasa dengan makanan alternatif yang akan menawarkan nutrien yang sama seperti yang terdapat dalam makanan yang dikecualikan? Sebagai contoh – kanak-kanak yang bebas susu memerlukan sumber alternatif kalsium dan iodin dalam diet mereka. Jika anda tidak pasti, dapatkan sokongan daripada Pakar Diet.

5. Adakah mereka berkembang?

Pertumbuhan ialah cara yang hebat untuk meyakinkan anda bahawa kanak-kanak mengambil jumlah nutrien tertentu yang diperlukan, seperti tenaga dan protein. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang pertumbuhan, sila dapatkan sokongan daripada profesional kesihatan.

6. Adakah anda membiarkan selera mereka memimpin?

Kanak-kanak sebenarnya hebat dalam mengawal selera makan mereka, dan membenarkan kita mengambil apa yang badan mereka perlukan setiap hari. Selagi kami menawarkan makanan seimbang, biarkan mereka makan mengikut selera mereka dan mendengar badan mereka.

7. Adakah anda menawarkan kepelbagaian merentasi kumpulan makanan?

Sangat mudah untuk terjebak dalam kitaran menawarkan makanan yang sama. Sama ada kerana anda tahu anak anda akan menerima ini dengan mudah, atau kerana tekanan merancang makanan setiap minggu. Menawarkan kepelbagaian merentas setiap kumpulan makanan dari hari ke hari akan membantu memastikan kepelbagaian dengan nutrien yang ditawarkan juga, dan kepelbagaian diet yang sangat penting. Ini boleh semudah menukar pasta biasa kepada pasta kacang atau lentil. Atau pilih sayur yang berbeza untuk ditambahkan ke kedai mingguan anda setiap minggu.

'Nutrien Kanak-Kanak - Bagaimana saya tahu jika anak saya mendapat nutrien yang mereka perlukan?' hanyalah salah satu blog kami yang ditulis oleh rakan kongsi pakar kami. Untuk membaca lebih lanjut daripada Lucy dan pakar kami yang lain, sila lihat Doddl Parent Hub.

Kami percaya bahawa melalui produk kami yang memenangi anugerah, kami boleh membantu melepaskan kebebasan dalam setiap kanak-kanak. Sebagai contoh, pinggan kanak-kanak kita sesuai untuk kanak-kanak 18+ bulan, dan membantu kanak-kanak kecil beralih ke pinggan 'dewasa', langkah seterusnya dalam membangunkan kemahiran waktu makan! Lengkung lembut ke arah belakang membantu menyimpan makanan di atas pinggan dengan bahagian hadapan dan sisi yang lebih rendah yang membolehkan akses mudah untuk makanan dengan kutleri. Tapak yang tidak licin memastikan pinggan tidak bergerak dan percikan berwarna-warni memfokuskan mata ke bahagian tengah pinggan.

Lihat keseluruhan julat masa makan doddl ! Lucy Upton - Pakar Pemakanan Kanak-kanak - imej bio - 'Nutrien Kanak-Kanak - Bagaimana saya tahu jika anak saya mendapat nutrien yang mereka perlukan? Lucy ialah Pakar Pemakanan Pediatrik dan Pakar Pemakanan yang sangat berpengalaman yang berpangkalan di UK. Dia bersemangat untuk membantu kanak-kanak dan keluarga mereka mencapai kebahagiaan dan kesihatan dengan makanan dan pemakanan, tidak kira apa cabaran yang mungkin menghalang. Bekerja di kedua-dua NHS dan sektor swasta, serta menjadi penasihat pada tahun-tahun awal terapi kesihatan awam dan pemakanan, bermakna dia mempunyai tawaran unik untuk kanak-kanak dan keluarga. Cari Lucy di Instagram @childrensdietitian , atau di tapak webnya www.thechildrensdietitian.co.uk

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more