4 petua teratas untuk menggalakkan penyusuan sudu semasa menyapih

Memperkenalkan sudu bayi boleh terasa menakutkan bagi ibu bapa, tetapi ia adalah langkah yang perlu dalam pemakanan bebas. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anak anda mengambil makanan yang disuap dengan sudu semasa menyapih.

Top 4 tips to encourage spoon feeding during weaning|Top 4 tips to encourage spoon feeding during weaning|Top 4 tips to encourage spoon feeding during weaning

Memperkenalkan sudu bayi boleh terasa menakutkan bagi ibu bapa, tetapi ia adalah langkah yang perlu dalam pemakanan bebas.

Stacey Zimmels ialah rakan kongsi pakar doddl. Dengan pengalaman lebih 20 tahun sebagai pakar terapi pertuturan pemakanan dan penelanan yang menyokong keluarga yang menghadapi cabaran penyusuan, berikut ialah 4 petua teratas beliau untuk menggalakkan penyusuan sudu semasa penyusuan susu. "Memulakan makanan pepejal adalah masa yang mengujakan dan kadangkala membingungkan! Ramai di antara kita melakukan penyelidikan dan mempertimbangkan kaedah mana yang sesuai untuk kita/bayi kita. Penyusuan dengan sudu? Penyapihan yang diketuai oleh bayi? Sudu dan makanan jari? Kami membuat keputusan dan kami pergi.... Namun begitu kadang-kadang anak kecil anda mungkin mempunyai idea yang berbeza. Ramai ibu bapa memilih untuk memberi sudu kepada bayi mereka, tetapi tidak lama kemudian menjadi jelas bahawa mereka ingin menyuap diri sendiri, jadi makanan biasa sahaja. Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anak anda mengambil sudu makanan semasa bercerai susu:

Petua 1 - teladan

Bayi anda secara semula jadi mahu memiliki apa yang anda ada, dan melakukan apa yang anda lakukan. Duduk bersama bayi anda dan makan makanan yang sama seperti mereka menggunakan sudu bayi atau sudu teh logam ringkas. Berikan yang sama kepada bayi anda. Jangan cuba memberi makan kepada anak kecil anda, sebaliknya memberi makan kepada diri sendiri dan responsif terhadap sebarang permintaan bayi anda untuk mengambil sudu anda atau makan makanan anda. Semakin banyak anda melakukan ini, semakin besar kemungkinan si kecil anda terlibat dengan anda dan makanan/kutleri anda. Dan semakin mereka makan sendiri dan makan makanan yang lebih lembut/lembap, semakin besar kemungkinan mereka untuk meneruskan.

Petua 2 - gunakan makanan jari untuk mencelup

Jika bayi anda boleh mengambil makanan jari dan membawanya ke mulut dan makan, kemudian cuba gunakan makanan jari sebagai gayung. Contohnya termasuk:

  • sebatang pir dan yogurt biasa,
  • batang roti dan puri atau
  • kek beras dan hummus.

Teladan dan tunjukkan kepada si kecil anda cara melakukannya. Untuk memudahkan anda boleh memasukkan makanan jari ke dalam celup untuk mereka hanya untuk memilih dan makan dengan salutan. Kedua-duanya memuatkan makanan ringan dengan makanan lembut dan membenarkan mereka mencelupkannya, meniru tindakan mengambil sudu dan menyuap diri mereka sendiri dengannya. Mereka mendapat faedah tambahan daripada memakan makanan yang lebih lembut dan lebih basah semasa mereka mengamalkannya.

Petua 3 - muatkan sudu

Jika bayi anda tidak mahu mengambil sudu daripada anda, fikirkan tentang menyokongnya untuk menyuap diri sendiri dengan sudu. Pada permulaan makan pepejal, mereka tidak mempunyai kemahiran perkembangan untuk mahir mengambil sudu dan mencedok sendiri. Jika anda memuatkan sudu untuk mereka dan kemudian meletakkannya di hadapan mereka, mereka hanya mempunyai separuh daripada tugas yang perlu dilakukan - ambil sudu dan bawa ke mulut mereka. Ini membawa saya ke petua 4…

Petua 4 - permudahkan!

Jadikan penyusuan sendiri dengan sudu semudah mungkin untuk bayi anda, supaya mereka berjaya! Lebih mudah tugas itu, lebih besar kemungkinan mereka mengulanginya. Pilih sudu yang direka bentuk dengan pemegang gemuk yang mudah digenggam oleh bayi anda. Gunakan pemegang pendek yang menjadikan tindakan mengambil sudu dan membawanya ke mulut mereka lebih mudah, dengan mengurangkan kemungkinan tumpah. kutleri bayi doddl direka bentuk secara ergonomik dan memenuhi kedua-dua kriteria ini. Tiada kaedah yang betul atau salah untuk digunakan untuk menyapih bayi anda dan yang terbaik adalah sentiasa mengikut arahan mereka. Walau bagaimanapun, anda mungkin mempunyai sebab mengapa walaupun si kecil anda suka makan jari, anda mahu mereka mengambil makanan dari sudu juga. Campurkan dan padankan petua di atas untuk membantu penerimaan sudu."

Kami harap anda telah menikmati 4 petua teratas ini untuk menggalakkan penyusuan sudu semasa menyapih dan mendapati ia berguna. Untuk mendapatkan nasihat dan sumber penyapihan yang lebih berguna, lihat Hab Ibu Bapa doddl kami. Ketahui lebih lanjut tentang produk masa makan bayi dan kanak-kanak doddl dengan melawati kedai doddl. Atau jika anda berada di AS, lawati kami di kedai doddl AS kami. Rangkaian kutleri bayi doddl kami, sesuai untuk 6 bulan+ amat sesuai untuk memperkenalkan kutleri kepada si manja anda. Garpu dan sudu mempunyai hujung licin yang berasa selesa di dalam mulut bayi anda dan pemegang pendek menggalakkan cengkaman yang betul. Kutleri kanak-kanak sesuai untuk 12 bulan+ dan termasuk garpu, sudu dan pisau. Pemegang yang pendek dan licin menggalakkan peletakan jari yang betul, mengembangkan ketangkasan, koordinasi dan kawalan. Ini memudahkan peralihan kepada kutleri dewasa apabila ia sudah siap.

Lihat keseluruhan rangkaian di doddl.my
Stacey Zimmels ialah pakar terapi pertuturan (SLT) pemakanan dan menelan dan Perunding Laktasi Bertauliah Lembaga Antarabangsa (IBCLC). Stacey telah bekerja selama 20 tahun menyokong bayi dan kanak-kanak yang mengalami pelbagai masalah penyusuan dan penelanan. Luasnya pengetahuan dan pengalamannya merentasi spektrum; termasuk tetapi tidak eksklusif untuk masalah penyusuan yang berkaitan dengan bayi pramatang, penyusuan susu ibu dan botol, kesukaran menyapih susu, cabaran penyusuan yang disebabkan oleh alahan dan refluks makanan, kesukaran menelan dan makan yang rewel. Cari Stacey di Instagram @feedeatspeak , atau di tapak webnya www.feedeatspeak.co.uk .

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more