Cara untuk memastikan bayi dan kanak-kanak sibuk di dapur

Adakah anda sedang mencari cara terbaik untuk memastikan bayi dan kanak-kanak sibuk di dapur, dan berminat dengan makanan yang kita makan? Kemudian lihat blog tetamu kami untuk beberapa aktiviti yang menyeronokkan.

Ways to keep babies and toddlers busy in the kitchen with doddl|Ways to keep babies and toddlers busy in the kitchen|Ways to keep babies and toddlers busy in the kitchen|Ways to keep babies and toddlers busy in the kitchen|||

Adakah anda sedang mencari cara terbaik untuk memastikan bayi dan kanak-kanak sibuk di dapur, dan berminat dengan makanan yang kita makan?

Kemudian lihat blog tetamu kami dari Amy. Amy menulis tentang perjalanan keibubapaannya dalam blognya di Mothering A Rainbow. "Saya tidak tahu tentang awak tetapi di rumah kami setiap kali kita masuk ke dapur E (berumur 4 tahun) nampaknya mengikut. Dia melakukan ini sejak dia boleh merangkak dengan yakin dan akan duduk memerhatikan kita. Dia tidak selalunya adil. Senang duduk dan menonton, jadi saya terpaksa menjadi kreatif dan mencari cara untuk menghiburkannya semasa saya sibuk. Dari sekitar 2 tahun kami telah menggunakan kutleri kanak-kanak doddl dengan E, membiarkan dia mengembangkan kemahirannya sambil memberi makan sendiri. Dan akhirnya bergerak dan menggunakan pisau kanak-kanak doddl untuk mengembangkan kemahiran yang dia perlukan untuk memotong makanannya sendiri. Bekerja dengan anak-anak selama lebih 10 tahun telah menunjukkan kepada saya bahawa sebagai ibu bapa kita melakukan banyak perkara untuk anak-anak kita dan tidak melihat kesan daripada Itu. Begitu ramai kanak-kanak mula bersekolah tidak dapat memotong makan malam sekolah mereka sendiri. Dan saya tahu kutleri anak kecil doddl akan membantu kami menyediakan E untuk sekolah besar dan memberinya sedikit kebebasan.

Bermula..

Berikut ialah 5 cara untuk memastikan bayi dan kanak-kanak kecil sibuk di dapur:

1) Pancaragam Besar

Salah satu perkara kegemaran E ialah mengosongkan periuk dan kuali almari kami dan membuat bising. Dia suka meneroka bunyi yang berbeza dan mencari peralatan mana yang paling kuat bunyinya.

2) Gunakan peti ais

Kami sentiasa mempunyai magnet di dalam peti sejuk untuk E bermain apabila kami berada di dapur. Tetapi penggodaman Ibu terbaik yang saya temui ialah pen papan putih berfungsi dengan hebat pada peti sejuk putih kami! E akan menghabiskan masa yang lama untuk membuat tanda dan saya tahu ia akan mudah untuk dihapuskan apabila dia selesai.

3) Botol Deria

Botol deria tidak semestinya mahal. Anda boleh membuat sendiri dengan mudah dengan barangan dapur setiap hari, dan mereka membuatkan si kecil terhibur selama berjam-jam! Kanak-kanak suka berjabat dan membuat bising. Jadi mengapa tidak tambah pasta, nasi atau campuran air, pewarna makanan dan minyak bayi untuk mencipta botol deria jenis lampu lava.

4) Keseronokan Motor Halus

Terdapat banyak cara untuk membantu mengembangkan kemahiran motor halus anak kecil dengan barangan harian di dapur. Semasa bayi/kanak-kanak E akan duduk dan mengeluarkan pembersih paip daripada colander (semasa dia semakin dewasa dia juga cuba mencucuknya kembali ke dalam lubang). Dia akan menggunakan selendang deria yang dililitkan pada whisk dan meneroka cara untuk menguraikannya. Kami juga suka mengikat bentuk pasta kering pada pembersih paip.

5) Permainan Air

Secara jujur ​​- saya bukan peminat tegar permainan air! Kami mempunyai dapur kecil dan E sentiasa suka memercik dan membuat lopak di sekelilingnya - namun ini sentiasa menang. Permainan air bermakna E akan duduk dan bermain sepenuhnya secara bebas sementara saya boleh fokus pada masakan. Dia suka mempunyai periuk kecil untuk menuang air dan saya akan mencampurkan pewarna makanan juga. Sebaik sahaja saya selesai memasak, dia suka "membantu" saya mencuci dan saya akan memberikannya beberapa pinggan plastik dan kutleri untuk dibasuh dalam mangkuknya sendiri.

Menggunakan pisau doddl dan menggalakkan anak kecil anda membantu menyediakan makanan ialah cara terbaik untuk melibatkan mereka!

Melangkah ke atas...

Sekarang E lebih tua dia suka terjebak dengan membantu kami. Tidak lama kemudian dia mengikut kami masuk ke dapur. Dia seorang kanak-kanak yang ingin tahu dan takut kehilangan sesuatu. Ini adalah cara yang baik untuk kami menjalin hubungan dengannya kerana dia telah mula membantu kami menyediakan makanan. Dan dia juga suka baking! Rupa-rupanya kanak-kanak yang belajar memasak sejak kecil berkemungkinan kurang cerewet makan dan lebih cenderung untuk mencuba makanan baharu. Oleh itu, saya fikir adalah penting untuk membiarkan dia mendapatkan tangan apabila ia selamat untuk berbuat demikian.

Berikut adalah beberapa cara kanak-kanak kecil boleh mula membantu:

1) Kacau

Mereka telah menguasai "kit drum" dan kini tiba masanya untuk menunjukkan kepada mereka untuk kegunaan sudu kayu dan mangkuk plastik itu sebenarnya. Kanak-kanak suka mengacau, mengocok dan melipat bahan-bahan bersama-sama (walaupun dalam pengalaman saya lebih kerap keluar dari mangkuk daripada di dalamnya!)

2) Mengukur dan Menuang

Mereka mungkin masih terlalu muda untuk mendapatkan ukuran yang tepat, tetapi mereka boleh mengukur herba dan rempah ratus menggunakan sudu atau menggunakan cawan penyukat. Apa kata biarkan mereka menuangkan bahan kering atau basah ke dalam sup, rebusan dan makanan yang dibakar juga!

3) Tumbuk

Menggunakan penumbuk kentang plastik adalah cara terbaik untuk melibatkan kanak-kanak dalam memasak. Sangat mudah untuk menumbuk banyak makanan untuk resipi yang berbeza - kentang, pisang, lobak merah, pic, alpukat. Jika anda mahu mereka makan lebih banyak sayur-sayuran - berikan mereka penumbuk dan tumbuk dengan makanan lain yang mereka suka. Atau gunakan garpu kanak-kanak doddl - cemerlang untuk menumbuk makanan dalam kuantiti yang sedikit!

4) Pembersihan

Memasak dengan anak-anak pasti akan menjadi sedikit (okay banyak!) tidak kemas. Jadi inilah masa yang baik untuk mengajar mereka bahawa mereka perlu membersihkan diri. Biarkan mereka mengelap tumpahan, mencuci mangkuk adunan dan berseronok sedikit dalam buih pada masa yang sama!

5) Persampelan barangan!

Saya pasti telah meninggalkan yang terbaik sehingga terakhir. Siapa yang tidak menjilat mangkuk adunan selepas sesi membakar? Atau mengambil seketul keju semasa memarutnya? Ia memberi mereka keyakinan untuk mencuba makanan ini sebaik sahaja dimasak. Dan ia juga memberi anda satu lagi peluang untuk menunjukkan kepada mereka makanan yang selamat untuk dimakan mentah dan yang tidak."

Adakah anda mempunyai petua dan idea lain tentang cara untuk memastikan bayi dan kanak-kanak anda sibuk di dapur? Beritahu kami @doddl.sgmy!

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more