Bercerai susu dan bimbang bayi anda tercekik?

Tercekik adalah salah satu ketakutan terbesar ibu bapa ketika bercerai susu. Ia boleh difahami, tetapi pengetahuan adalah rakan anda di sini. Berikut adalah beberapa maklumat penting.

Weaning and worried about your baby choking|Weaning and worried about your baby choking? Read more here

Jika anda sedang memikirkan, atau dalam proses bercerai susu dengan bayi anda, terdapat banyak nasihat di luar sana untuk membantu menyokong dan membimbing anda.

Anda boleh menemui sebahagian daripadanya di sini di doddl dalam Hab Ibu Bapa kami. Tetapi jika anda sedang bercerai susu dan bimbang bayi anda tercekik, ia boleh menyukarkan keadaan. Jika anda sudah bersedia, tetapi tidak dapat menghilangkan kebimbangan yang mengganggu tentang menawarkan makanan jari kerana takut tercekik, Stacey Zimmels, Pakar Pertuturan dan Bahasa Pediatrik serta pakar pemakanan, dan salah seorang rakan kongsi pakar doddl, sedia membantu dengan beberapa petua dan petua tentang perkara yang perlu diperhatikan. Pengetahuan adalah kuasa, dan mengetahui perbezaan antara tersedak, batuk dan tercekik adalah sangat penting.

Tersedak

 • Tersedak adalah refleks pelindung biasa yang sangat sensitif apabila cerai susu bermula. Ini kerana ia direka untuk menghalang bayi anda daripada tercekik. Memerhatikan anak anda tersedak apabila pepejal mula-mula diperkenalkan adalah perkara biasa.
 • Tersedak kelihatan seperti bayi anda mungkin akan sakit, mereka akan membuka mulut dan menolak lidah ke hadapan. Ia mungkin senyap atau mungkin ada bunyi muntah yang menyertainya. Sebelum dan selepas lelucon, anak anda akan dapat bersuara secara normal.
 • Tersedak akan berkurangan dari semasa ke semasa
 • Jika anda melihat bayi anda tersedak, cuba jangan panik atau si kecil anda dapat merasakan penggera anda. Tetap tenang, kira senyap hingga 10 dan ingat ini adalah tanda bahawa badan bayi anda melakukan apa yang sepatutnya dilakukan.

batuk

 • Batuk/bercekik berlaku apabila bayi atau anak anda bergelut untuk menyelaraskan fasa motor mulut dan menelan makan atau minum. Batuk juga boleh berlaku semasa bercerai susu, terutamanya apabila anak anda terbiasa dengan air minum.

Tercekik

 • Tercekik separa biasanya berlaku dengan makanan atau benda asing seperti mainan kecil memasuki saluran pernafasan. Gejala termasuk batuk yang kuat, perubahan dalam pernafasan, kesusahan dan panik.
 • Tercekik biasanya senyap atau sangat senyap. Ini kerana semasa episod tercekik sebenar, sekeping makanan (atau objek lain) akan tersangkut di saluran pernafasan. Ini akan menghalang udara dari paru-paru daripada bergerak ke atas dan keluar dari mulut, menjadikannya sukar untuk membuat bunyi atau bernafas.
 • Tanda-tanda tercekik juga mungkin termasuk, menukar warna muka dan bibir kepada kelabu/biru, wajah panik, dan kanak-kanak yang lebih tua boleh mengepak atau melambai-lambaikan tangan mereka ke udara.

Apa yang perlu dilakukan jika anak anda tercekik

Michelle Eshkeri, seorang jurulatih pertolongan cemas bayi/kanak-kanak dari syarikat Parent Partner yang berpangkalan di London Utara, menasihati bahawa:

 • Bagi tercekik separa, rawatan yang disyorkan adalah membalikkan bayi/kanak-kanak supaya kepala mereka lebih rendah daripada perut. Ini membolehkan graviti membantu badan mengeluarkan bendasing. Batuk juga perlu digalakkan.
 • Untuk saluran pernafasan yang tersumbat sepenuhnya, rawatan yang disyorkan adalah membalikkan bayi/kanak-kanak dan menghantar sehingga 5 pukulan belakang, memeriksa badan asing di antara setiap pukulan.
 • Jika ini tidak berjaya, sampaikan sehingga 5 tujahan dada/perut, sekali lagi semak di antara setiap gerakan untuk melihat apa yang berlaku. Pukulan dan tujahan belakang kemudiannya bergilir-gilir dalam kumpulan 5 sehingga tahap bayi/kanak-kanak tidak sedarkan diri. Pada ketika itu CPR harus dimulakan. 999 hendaklah dipanggil segera atau jika penolong cemas bersendirian, selepas 1 set hentakan/tujahan belakang telah dihantar (10 gerakan).
 • Tiada pengganti untuk mempraktikkan teknik yang betul dalam pertolongan cemas. Michelle mengesyorkan agar semua ibu bapa dan penjaga menghadiri kursus pertolongan cemas bayi/kanak-kanak setiap 2-3 tahun.

Jika batuk/bercekik dan tersedak berterusan dengan makan atau minum ia boleh menjadi tanda kesukaran menelan. Ia mungkin memerlukan penilaian daripada pakar terapi pertuturan yang memberi makan dan menelan.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang Stacey @feedeatspeak atau dengan melayari www.feedeatspeak.co.uk

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more