Mitos Penyapihan - Fakta Berbanding Fiksyen

Beberapa mitos dan fakta penyapihan yang biasa oleh rakan pakar doddl Lucy Upton (Pakar Diet Kanak-Kanak) Terdapat sejumlah besar maklumat di luar sana untuk ibu bapa cuba dan hadam apabila memulakan pejal dengan si kecil anda tetapi doddl sedia membantu.

Weaning Myths|Weaning Myths – Fact Versus Fiction|Lucy Upton - Children's Dietitian - bio image|Baby in highchair

oleh rakan pakar doddl Lucy Upton (Pakar Diet Kanak-kanak)

Terdapat sejumlah besar maklumat di luar sana untuk ibu bapa cuba dan hadam apabila memulakan pepejal dengan anak kecil mereka. Tidak hairanlah semuanya boleh mengelirukan. Terikat dengan nasihat, buku dan forum di luar sana terdapat banyak maklumat yang menyokong. Tetapi terdapat juga banyak maklumat salah dan banyak mitos penyapihan juga. Berdasarkan soalan lazim yang dibangkitkan oleh komuniti ibu bapa kami, Pakar Pemakanan Pediatrik Lucy Upton , bercakap melalui beberapa mitos dan fakta penyapihan yang biasa.

MITOS: Anda hanya boleh menyusukan bayi secara responsif jika anda menggunakan pendekatan makanan jari/BLW*

*BLW = Penyapihan Dipimpin Bayi Prinsip penyusuan responsif adalah berdasarkan kepada perhatian dan tindak balas kepada isyarat kelaparan dan kenyang bayi anda di sekitar suapan dan makanan. Tidak kira sama ada anda memberi makanan jari, puri atau kedua-duanya – anda boleh mengikuti dan menghormati selera bayi anda.

MITOS: Bayi hanya perlu minum air masak yang telah disejukkan

Ia selamat untuk bayi mempunyai air paip untuk diminum dari umur 6 bulan. Air masak yang disejukkan hanya disyorkan sebelum umur 6 bulan.

MITOS: BLW ialah cara pilihan atau 'terbaik' untuk menyapih bayi anda

Tiada cara yang 'terbaik' dan satu-satunya untuk bayi anda belajar tentang makanan, pemakanan dan cara untuk maju dengan pepejal. Matlamat akhir untuk kedua-dua BLW dan penyusuan puri/sudu yang lebih tradisional adalah sama. Untuk bayi mempunyai diet yang pelbagai, telah membangunkan kemahiran untuk makan pelbagai jenis makanan dan menikmati makan!

MITOS: Anda harus memperkenalkan satu makanan baru setiap tiga hari semasa bercerai susu

Pendekatan ini sebenarnya bukanlah satu keperluan semasa bercerai susu, melainkan dengan jelas dibenarkan oleh profesional kesihatan anak anda. Satu matlamat utama penyapihan susu adalah untuk membina rangkaian pemakanan yang baik (aka kepelbagaian diet). Jadi bayi mempunyai pengambilan nutrien yang pelbagai, mengembangkan penerimaan pelbagai rasa dan tekstur dan juga menyokong membina kepelbagaian mikrobiom usus. Memperkenalkan satu makanan baharu setiap tiga hari bermakna hanya 2-3 makanan baharu seminggu. Ini bermakna membina kepelbagaian dan pengalaman menjadi perlahan. Walaupun lebih berhati-hati disyorkan mengenai makanan alergenik, bagi kebanyakan bayi tidak perlu mengikuti pendekatan ini.

MITOS: Bayi anda HARUS makan tiga kali sehari pada usia mereka mencapai 7 bulan

Seperti mana-mana aspek lain dalam perkembangan kanak-kanak, setiap bayi akan berkembang mengikut kadar mereka sendiri melalui pengenalan pepejal. Adalah biasa untuk mendengar bahawa bayi mesti mencapai bilangan X makanan pada satu titik tertentu. Tetapi tarikh akhir yang sepatutnya ini benar-benar boleh menyebabkan sejumlah besar tekanan untuk ibu bapa semasa bercerai susu. Berdasarkan bayi yang mula bercerai susu pada usia sekitar 6 bulan, ramai bayi akan mencapai tiga kali makan sehari antara umur 7-8 bulan. Tetapi bagi sesetengah mereka mungkin mencapai tahap ini dengan lebih dekat kepada 9 bulan. Dan sekarang untuk beberapa FAKTA penyapihan susu, beberapa daripadanya mungkin mengejutkan anda:

BENAR: Alergen makanan biasa harus dimasukkan ke dalam diet bayi anda secara proaktif semasa bercerai susu

Berdasarkan kajian saintifik sejak 10 tahun yang lalu, kini diakui secara meluas bahawa memperkenalkan alergen makanan biasa seperti kacang tanah, telur, ke dalam diet kanak-kanak semasa menyusu boleh membantu menyokong pencegahan alahan makanan. Memandangkan ini, adalah disyorkan bahawa alergen biasa diperkenalkan semasa penyapihan susu ibu satu demi satu. Dan dalam bentuk yang sesuai dengan umur yang selamat. Bagi kanak-kanak yang berisiko tinggi mendapat alahan makanan, contohnya, mereka yang sudah pun mengalami alahan makanan atau ekzema sederhana/teruk, mendapatkan sokongan daripada profesional kesihatan adalah disyorkan.

BENAR: Herba dan rempah ratus boleh digunakan dalam makanan bayi sejak mula bercerai susu

Bayi tidak memerlukan makanan hambar! Penggunaan herba dan rempah ratus segar atau kering sebenarnya boleh digalakkan semasa bercerai susu. Dengan cara ini kami menyokong kepelbagaian dan pengalaman yang sangat penting itu dengan rasa. Dan juga membolehkan bayi menikmati hidangan keluarga anda. Satu-satunya yang perlu berhati-hati ialah cili api!

BENAR: Bayi harus digalakkan untuk menjadi kusut semasa menyusu

Mengalami makanan dengan semua deria adalah bahagian penting dalam pembelajaran tentang makanan, dan berasa selesa dengan makanan baharu. Penerokaan deria dengan makanan termasuk melihat, menghidu, menyentuh, bermain dan merasa sangat penting. Jadi biarkan bayi anda terperangkap. Dan cuba jangan tertekan tentang keadaan huru-hara.

BENAR: Tiada saiz bahagian yang ditetapkan untuk bayi semasa penyusuan susu

Salah satu kebimbangan terbesar ibu bapa semasa penyusuan susu adalah berapa banyak yang diuruskan oleh bayi pada waktu makan. Realitinya ialah bayi pandai mendengar selera makan mereka, dan mengawal kendiri. Penyapihan susu juga adalah mengenai menyelesaikan tugas kompleks ini yang dipanggil makan, di samping mendapatkan jumlah nutrisi yang baik daripada susu ibu atau susu formula mereka yang berterusan. Atas sebab ini (dan banyak lagi), tiada saiz bahagian 'ditetapkan' untuk bayi. Adalah berguna untuk memberi tumpuan kepada penyusuan bayi anda secara responsif, dan menawarkan keseimbangan makanan yang betul. Akan ada hari di mana bayi anda kelihatan menguruskan banyak, dan lain-lain apabila ia sedikit. Itu adalah perkara biasa.

BENAR: Melambatkan perkembangan tekstur boleh menyebabkan cabaran penyusuan di kemudian hari untuk bayi dan kanak-kanak

Kepelbagaian dengan tekstur adalah sama pentingnya dengan rasa semasa penyapihan. Bagi bayi terdapat tetingkap utama peluang yang diketahui jatuh antara sekitar 6-10 bulan Pada peringkat ini mereka akan sangat mudah menerima tekstur baru dan mengembangkan kemahiran yang diperlukan untuk memakannya. Ia adalah perkara biasa untuk perkembangan tekstur ditangguhkan. Ini boleh disebabkan oleh sebab seperti takut tercekik, pengurangan dalam jumlah yang dimakan kerana tekstur yang lebih mencabar (puri lepas) ditawarkan, atau pergantungan pada balang atau kantung yang dibeli di kedai. Perkembangan tekstur cth, memperkenalkan makanan jari, bergerak ke arah ketulan yang lebih besar, tekstur tumbuk atau cincang adalah penting. Bayi yang didapati kurang pengalaman atau kelewatan dengan perkembangan berisiko lebih tinggi untuk mengalami masalah penyusuan atau rasa cerewet tentang makanan. 'Weaning Myths - Fact Versus Fiction' hanyalah salah satu daripada blog rakan kongsi pakar kami. Untuk membaca lebih lanjut daripada Lucy dan pakar kami yang lain, sila lihat Doddl Parent Hub. Kini Lucy telah menumpaskan beberapa mitos penyapihan yang biasa, mengapa tidak melihat rangkaian penyelesaian waktu makan doddl kami? Kutleri bayi doddl kami , sesuai untuk 6 bulan+ amat sesuai untuk memperkenalkan kutleri kepada si manja anda. Garpu dan sudu mempunyai hujung licin yang berasa selesa di dalam mulut bayi anda. Dan pemegang pendek menggalakkan cengkaman yang betul.

Lihat keseluruhan julat doddl !

Lucy ialah Pakar Pemakanan Pediatrik dan Pakar Pemakanan yang sangat berpengalaman yang berpangkalan di UK. Dia bersemangat untuk membantu kanak-kanak dan keluarga mereka mencapai kebahagiaan dan kesihatan dengan makanan dan pemakanan, tidak kira apa cabaran yang mungkin menghalang. Bekerja di kedua-dua NHS dan sektor swasta, serta menjadi penasihat pada tahun-tahun awal terapi kesihatan awam dan pemakanan, bermakna dia mempunyai tawaran unik untuk kanak-kanak dan keluarga. Cari Lucy di Instagram @childrensdietitian, atau di tapak webnya www.thechildrensdietitian.co.uk

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more