Mengapa kutleri doddl membantu menggalakkan pemakanan sendiri

Rakan kongsi pakar doddl dan Doktor Pediatrik menerangkan cara kutleri doddl menggalakkan penyusuan sendiri. doddl menggalakkan kebebasan dan pembangunan kemahiran motor utama.

why doddl cutlery helps encourage self-feeding|Dr Shruti Nathwani's son Jason happily chops food, safely using his doddl knife|Table of milestones||

Apabila anda memberi bayi dan kanak-kanak alat yang sesuai untuk kemerdekaan, keajaiban berlaku.

Dr Shruti Nathwani, Doktor Pediatrik: MBBS BSc MRCPCH menerangkan bagaimana kutleri doddl membantu menggalakkan pemakanan sendiri: "Sebagai Pakar Pediatrik, saya sentiasa ditanya tentang peristiwa penting dan sama ada ia dicapai dengan sewajarnya atau tidak. Pencapaian adalah berdasarkan julat umur iaitu 6 -9 bulan atau 9-12 bulan dan bagus untuk digunakan sebagai panduan. Ia berdasarkan populasi purata dan kebanyakan kanak-kanak akan mencapai pencapaian yang sedikit berbeza. Pakar penjagaan kesihatan mengetahui had atas umur pencapaian tersebut dan bila ada sebab untuk Sebagai contoh, jika kanak-kanak yang sihat yang dilahirkan cukup bulan tidak berjalan secara bebas pada usia 18 bulan, seorang profesional penjagaan kesihatan ingin menyiasat lebih lanjut.

Cara untuk menggalakkan pembangunan

Apa yang tidak kerap diperkatakan ialah cara menggalakkan pembangunan. Sebagai contoh, masa perut yang diawasi adalah cara yang baik untuk menggalakkan si kecil anda berguling. Masa perut membantu menguatkan otot leher. Ini seterusnya menggalakkan mengangkat kepala secara bebas dan membolehkan si kecil anda berguling akhirnya. Kebanyakan perkembangan anak anda boleh digalakkan dan dibantu. Dalam artikel ini, kami memberi tumpuan kepada cara kutleri doddl membantu menggalakkan penyusuan sendiri. Menggunakan kutleri doddl benar-benar boleh membantu perkembangan pemakanan sendiri dari awal lagi dengan memperhalusi kemahiran motor halus.

Palmar untuk menjepit cengkaman

Bayi pergi dengan sangat cepat daripada menggunakan cengkaman tapak tangan mereka (6-9 bulan) di mana mereka memegang bahan makanan yang besar, kepada cengkaman penjepit (9-12 bulan). Cengkaman penjepit digunakan untuk mengambil makanan jari yang akhirnya berakhir di mulut mereka. Peralihan daripada cengkaman penyepit kepada menggunakan sudu dengan betul (sekitar 18 bulan) contohnya boleh mengambil sedikit masa lebih lama. Dan di situlah peralatan seperti kutleri doddl boleh menggalakkan perkembangan motor halus pada masa ini. Menawarkan kutleri yang bukan sahaja lebih mudah digenggam tetapi dengan kepala logam yang serupa dengan kutleri harian, menggalakkan bukan sahaja penggunaan sudu tetapi membantu memperhalusi penyusuan yang mahir. doddl telah mereka bentuk perkakas yang agak hebat yang merapatkan jurang antara sudu bayi plastik dan sudu biasa. Rangkaian kutleri mereka termasuk set kutleri bayi , direka bentuk dengan pemegang yang lebih pendek untuk genggaman tapak tangan yang berkembang dari 6 bulan +. Dan set anak-anak mereka direka dengan genggaman penyepit dalam fikiran.

Anak lelaki Dr Shruti Nathwani, Jason dengan gembira mencincang makanan, dengan selamat menggunakan pisau doddlnya.

Anak lelaki saya Jason mula menunjukkan minat sebenar menggunakan pisau ketika dia berumur sekitar 18 bulan. Pisau doddl telah direka bentuk dengan selamat untuk digunakan oleh kanak-kanak dan kini pada usia 2.5 tahun, dia mahir memotong banyak buah-buahan dan sayur-sayuran sendiri dengan pengawasan.

Merangkul kekacauan!

Amalan benar-benar membantu, malah Ia akhirnya menjadi sangat kemas. Pendedahan berulang dan pemodelan boleh membantu menggalakkan pemakanan sendiri. Nota: Sentiasa awasi anak anda apabila mereka belajar untuk makan sendiri."

Dr. Shruti Nathwani ialah pengasas @thechildrensmedic , akaun Instagram pendidikan yang memfokuskan pada panduan perubatan berasaskan bukti mengenai kesihatan bayi baru lahir, bayi dan kanak-kanak. Dia menggunakan pengalamannya sendiri sebagai seorang ibu dan Doktor Pediatrik untuk menyokong ibu bapa sepanjang perjalanan keibubapaan mereka berkongsi petua dan pengetahuan praktikal sepanjang perjalanan.

Penafian: Sila ambil perhatian bahawa artikel ini disediakan untuk tujuan pendidikan sahaja. Ia bukan pengganti nasihat perubatan yang cekap. Jika anak anda tidak sihat, anda mesti berjumpa pakar perubatan secara peribadi.

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more