Anugerah Raja untuk Perusahaan

Bukan setiap hari anda mendapat e-mel yang berbunyi: “Saya berbesar hati untuk memaklumkan kepada anda bahawa Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja telah meluluskan saranan Perdana Menteri bahawa syarikat anda harus menerima Anugerah Raja untuk Perusahaan dalam kategori Inovasi tahun ini.” Untuk doddl ia merupakan pengiktirafan selama bertahun-tahun mencipta, menyelidik dan menguji produk yang dibina untuk menyampaikan penyelesaian tulen kepada masalah kehidupan sebenar.

King's Award for Enterprise

Sukacita dimaklumkan bahawa Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja telah memperkenankan...

Bukan setiap hari anda mendapat e-mel yang berbunyi: “Saya berbesar hati untuk memaklumkan kepada anda bahawa Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja telah meluluskan saranan Perdana Menteri bahawa syarikat anda harus menerima Anugerah Raja untuk Perusahaan dalam kategori Inovasi tahun ini.” Tidak kira apa kedudukan politik anda, ia adalah sesuatu yang penting.

Untuk doddl ia merupakan pengiktirafan selama bertahun-tahun mencipta, menyelidik dan menguji produk yang dibina untuk menyampaikan penyelesaian tulen kepada masalah kehidupan sebenar. Semua dialami oleh kami, perniagaan ibu bapa. Perniagaan dengan misi untuk memupuk kemerdekaan dalam kalangan kanak-kanak, sambil menjadikan kehidupan lebih mudah bagi setiap orang yang mempunyai anak dalam hidup mereka.

Sekejap mentol

Ia bermula pada tahun 2013. Pengasas kami, Cat, mendapat inspirasi seketika apabila anak perempuannya yang kini remaja baru berusia 3 tahun. Semasa kekecohan masa makan yang penuh tekanan bersama tiga anaknya yang masih kecil, pemegang garfu anak sulungnya terputus. Tanpa jeda, anak perempuannya mengambil hujung perkakas yang kecil itu dan mula makan dengan lebih jayanya. Pada ketika itu, Cat menyedari masalahnya bukan terletak pada kanak-kanak itu pada waktu makan, tetapi peralatan yang mereka gunakan.

Isyarat 18 bulan penyelidikan, ujian dan pembangunan dengan pakar, jurutera, pereka produk, ibu bapa dan kanak-kanak. Kutleri doddl yang memenangi anugerah telah dilahirkan. Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang darah, peluh dan air mata yang terlibat dalam pembangunan produk wira doddl - kutleri anak kecil doddl - lihat cerita Cat .

Kelahiran perniagaan

Berdasarkan maklum balas daripada ibu bapa dan pakar, Cat menyedari kepentingan ciptaannya dan tahu dia perlu mengembangkan pasukan doddl. Merekrut pada mulanya kakaknya Rosie (bersama-sama sokongan ibu bapa mereka) dan kemudian 12 bulan kemudian saya, rakannya, Laura. Perniagaan mula terbentuk. Sebagai tiga ibu yang melakukan sebahagian besar kerja, kami adalah syarikat permulaan yang ringan sumber, dibiayai sendiri, dan keupayaan kami untuk melabur dalam pemasaran agak… terhad. Kami melakukan apa yang kami mampu, mengambil setiap peluang untuk meningkatkan kesedaran dan membina jualan, tetapi sedikit yang kami perlu risau (walaupun kami melakukannya, tanpa henti). Pada hakikatnya, pelanggan kami menjadi pemasar kami, berkongsi pengalaman mereka di saluran media sosial mereka, menandai kami @doddl dan mengesyorkan kami. Kecintaan yang tulen terhadap produk kami, dan keinginan untuk berkongsinya, adalah sesuatu yang, seperti yang diketahui oleh mana-mana pemasar di luar sana, tidak ternilai. Jadi, dengan pasukan kecil kami yang terdiri daripada tiga orang, kami berkembang, kedua-dua komuniti kami dan jualan kami. Dan bukan hanya di UK, di Asia. Dan terutamanya di Taiwan dan Jepun. Di Taiwan, kami bernasib baik kerana mengalami kelebihan rancangan TV realiti, di mana seorang ibu terkenal memilih doddl untuk memberi makan anaknya. Sambutannya amat menggalakkan, memulakan kisah cinta yang berterusan antara ibu bapa di Taiwan dan doddl.

Produk bayi baru lahir

Kemudian datang produk seterusnya, doddl baby cutlery . Kami mengumpulkan maklum balas daripada pakar, dan pengalaman ibu bapa tentang perbezaan doddl kepada anak-anak mereka. Ini membawa kami untuk meneroka konsep menggalakkan makan bebas dengan kutleri, kali ini sejurus dari permulaan cerai susu. Penyapihan yang diketuai oleh bayi (anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penyapihan susu di sini) menawarkan faedah yang besar kepada bayi. Penyapihan yang diketuai bayi menggalakkan perkembangan rasa dan tekstur, dan menawarkan pilihan. Ia juga membantu perkembangan kemerdekaan, dalam membenarkan bayi mengenali, dan bertindak mengikut, isyarat 'penuh' mereka sendiri. Namun begitu. Apabila ia datang untuk memperkenalkan kutleri, sama ada disuapkan dengan sudu atau diketuai bayi, penyelidikan kami menunjukkan ramai ibu bapa menghadapi cabaran apabila mereka memperkenalkan kutleri di kemudian hari. Ini berlaku apabila bayi mereka sudah biasa diberi makan atau menggunakan tangan mereka untuk menyusu. Ia boleh menjadi cabaran tambahan untuk mengubah tingkah laku yang sedia ada, selain mempelajari kemahiran baharu. Ia juga boleh menjadi tekanan bagi ibu bapa untuk membenarkan bayi mereka makan sendiri menggunakan jenis sudu yang ditawarkan, kerana mereka menawarkan risiko 'gag' yang ketara disebabkan oleh pemegang yang panjang. Ini digabungkan dengan koordinasi terhad bayi bermakna penyusuan sendiri selalunya tidak berjaya.

Kutleri untuk permulaan perjalanan cerai susu

Berdasarkan kajian ini, sudah tiba masanya untuk kami meneroka reka bentuk kutleri yang boleh digunakan untuk bayi dari 6 bulan. Kami ingin membantu memupuk kebebasan mereka dan menggalakkan mereka meneroka kutleri pada masa yang sama semasa mereka mula meneroka makanan dan tekstur. Bersempena dengan pakar perkembangan kanak-kanak di Kolej Norland yang terkenal di dunia, kami menjalankan lebih banyak penyelidikan dan ujian. Kami ingin memperhalusi reka bentuk, dan merekayasanya untuk memastikan faedah perkembangan dan kemudahan penggunaan memberi kesan kepada bayi. Sama seperti kutleri doddl untuk kanak-kanak kecil.

Doddl yang sedang berkembang

Dengan dua berbilang produk yang memenangi anugerah, komuniti doddl yang semakin berkembang dan pasukan yang sangat kecil, kami tahu kami perlu mencari pelaburan. Pasukan yang lebih kecil, kerana kami adalah seorang wanita yang kecewa kerana kehidupan Rosie mengambil hala tuju berbeza yang unik, menjadikan perniagaan itu mempunyai kembar tiga yang sama (baca lebih lanjut tentang pengalaman Rosie di sini ). Setelah memenangi satu lagi anugerah produk, kami dimaklumkan tentang Alex Chesterman, salah seorang usahawan paling berjaya di UK, yang sebelum ini melancarkan Love Film dan Zoopla. Alex telah menilai anugerah itu dan kagum dengan kejuruteraan produk, inovasi dan keberkesanan. Selepas beberapa kali pertemuan dengan Alex dan pengenalan kepada rakan kongsi pelaburannya yang sama mengagumkan, Simon Franks dan Gloria Monfrini, kami mempunyai pelabur pertama kami. Satu lagi meterai kelulusan datang daripada pengalaman peribadi mereka doddl dengan anak mereka sendiri.

Kami kini sudah bersedia untuk menghadapi dunia. Mula-mula, kami menuju ke China untuk mewakili Great Britain di pertunjukan 'Best of British' di Shanghai.

Kemudian kami menyemak jenama kami bersama beberapa profesional yang sangat terkenal dan berpengalaman, menemui ahli pasukan berbakat baharu, menjalinkan rakan kongsi baharu dan kemudian…. Covid.

Menghadapi pandemik

Pandemik memberi tekanan kepada setiap bahagian perniagaan kami. Akses kepada stok, keupayaan untuk menjual, keupayaan untuk bekerja, kanak-kanak ke sekolah di rumah. Tiada yang mudah. Kami mempunyai beberapa sorotan, terima kasih kepada Joe Wicks yang mengagumkan. Joe, semasa kenaikan mendadaknya sebagai raja rumah bersenam melalui 'PE dengan Joe', memilih doddl untuk digunakan bersama anak-anaknya. Di samping itu, kerana terlalu berminat dengan 'kutleri pintar' daripada pengikutnya, dia memberi kami jeritan tulen dari akaun sosialnya. Dan itu hanya permulaan cinta selebriti. Gemma Atkinson, Deliciously Ella, Kate Lawler, Lucy Mecklenburgh untuk menamakan beberapa, membeli doddl dan mempamerkan bayi dan kanak-kanak mereka menikmati pengalaman doddl. Ibu bapa yang terkandas di rumah bersama anak-anak mereka setiap kali waktu makan sudah tentu menambahkan peningkatan dalam pencarian penyelesaian untuk memudahkan waktu makan. Cabaran Covid terhadap keupayaan kami untuk menyampaikan produk terus menggigit untuk beberapa waktu. Tetapi mengetepikan Covid, kami terus berkembang.

doddl menjadi global

Menambah lebih 35+ negara yang kini mengedarkan doddl, bukanlah sesuatu yang bermakna. Ini adalah bukti nyata dari mulut ke mulut yang bersemangat daripada pelanggan kami, pasukan kami yang berdedikasi, keberkesanan produk kami dan kepercayaan tulen kami terhadap kuasa doddl.

Satu lagi produk doddl baharu - plat doddl

Masukkan pinggan doddl . Ia adalah sepanjang akhir 2020 dan ke 2021 bahawa konsep awal dilahirkan. Dan, seperti semua produk doddl, lahir daripada keperluan untuk menyelesaikan masalah. Kali ini, masalah anak bergerak dari mangkuk ke pinggan. Realitinya, pada satu ketika, kebanyakan ibu bapa akan terlanggar 'dinding mangkuk'. Di sinilah anak mereka tidak lagi menggunakan hanya sudu untuk makan (terutama dengan doddl, kerana sudu, garpu dan pisau sangat mudah digunakan), tetapi tidak bersedia untuk beralih ke pinggan 'dewasa'. Dan cuba menggunakan pisau dan garpu untuk makan makanan dari mangkuk adalah rumit pada masa terbaik!

Walaupun plat itu nampaknya adalah produk yang lebih ringkas dan kurang jelas kejuruteraan, hakikatnya ia mempunyai ciri-ciri yang membuat dunia berbeza kepada kanak-kanak kecil. Yang penting, ia juga menyokong keinginan emosi mereka untuk berdikari dan berasa 'dewasa'. Dan atas sebab ini plat adalah satu lagi produk doddl yang memenangi pelbagai anugerah dan disukai oleh pakar pemakanan.

Masa depan nampak cerah

Kini, pada awal tahun 2023, kami mempunyai lebih 10,000 ulasan 5 bintang daripada ibu bapa. Dan kami memulakan pelancaran inovasi terbaharu kami iaitu mangkuk doddl . Dengan syor daripada Perdana Menteri dan pengiktirafan daripada Raja dalam bentuk Anugerah Raja untuk Perusahaan, kita boleh berhenti seketika. Dan bayangkan bahawa perjalanan itu agak jauh. Kami tahu masih banyak lagi yang akan datang untuk doddl. Masa depan cerah... saksikan ruang ini...!

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more