Bagaimana untuk menyapih bayi

Di doddl kami pakar dalam penyusuan dan penyusuan susu (dan antara kami telah berada di sekitar blok masa bayi beberapa kali). Jadi anda boleh mempercayai kami untuk membantu anda melalui proses cara menyapih bayi anda, dengan banyak maklumat dan panduan yang berguna.

How to wean a baby

"Mari kita bercakap tentang penyapihan".... Jika anda berminat dengan frasa itu, kemungkinan besar anda akan mula memikirkan fasa keibubapaan terbaru.

Memperkenalkan makanan kepada bayi anda. Walaupun ia pengembaraan baharu untuk anda berdua, ia juga boleh berasa agak menakutkan dan kemungkinan besar anda akan mempunyai banyak soalan. Di doddl kami pakar dalam penyusuan dan penyusuan susu (dan antara kami telah berada di sekitar blok masa bayi beberapa kali). Jadi anda boleh mempercayai kami untuk membantu anda melalui proses cara menyapih bayi anda, dengan banyak maklumat dan panduan yang berguna.

Tanda bayi anda sudah bersedia untuk bercerai susu

Garis panduan Kerajaan UK mencadangkan menunggu sehingga 6 bulan sebelum memperkenalkan makanan pepejal, jadi jelas sekali kami bersetuju. Sudah tentu, setiap bayi adalah berbeza dan anda akan mengenali bayi anda lebih baik daripada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat tiga tanda yang sangat jelas yang, bersama-sama, mungkin menunjukkan bahawa bayi anda sudah bersedia untuk mencuba makanan pepejal bersama susu formula atau susu ibu yang biasa.

 1. Bayi anda boleh kekal dalam posisi duduk, memegang kepalanya dengan stabil.
 2. Bayi anda boleh menyelaraskan mata, tangan dan mulut mereka yang bermaksud bahawa mereka dapat melihat makanan, mengambilnya dan memasukkannya ke dalam mulut mereka.
 3. Bayi anda boleh menelan makanan. Jika mereka belum bersedia, mereka hanya akan menolak makanan keluar dengan lidah mereka.

Bagaimana untuk memulakan bayi bercerai susu

Kami meminta Stacey Zimmels dari Feed Eat Speak untuk berkongsi kepakarannya semasa menceraikan susu. Stacey ialah pakar makan & menelan dan Jurupulih Pertuturan dan Bahasa jadi dia tahu satu atau dua perkara tentang subjek ini.


Apakah penyapihan bayi yang dipimpin?

"Penyusuan susu ibu adalah peralihan beransur-ansur daripada semua suapan susu kepada makan pepejal bersama susu. Terdapat banyak cara berbeza untuk menyapih bayi anda, di bawah ini saya akan cuba dan membimbing anda dengan pilihan dan pilihan saya berdasarkan kepakaran profesional dan pengalaman saya dengan saya. memiliki dua orang anak. Seperti garis panduan kerajaan yang disenaraikan di atas, anda harus menunggu sehingga bayi anda menunjukkan tanda kesediaan bercerai susu. Ini biasanya berlaku pada usia sekitar 6 bulan. Bayi anda harus duduk, menunjukkan minat terhadap orang lain makan dan mencapai dan membawa makanan ke mulutnya. Bayi anda juga sepatutnya boleh membawa makanan ke bahagian belakang mulutnya dan menelannya. Jika bayi anda menolaknya keluar dengan lidahnya, dia mungkin belum bersedia untuk bercerai susu. Jika anda mulakan tetapi kemudian sedar bayi anda belum bersedia, kemudian berhenti dan cuba lagi seminggu kemudian. Penyapihan adalah proses beransur-ansur. Minggu dan bulan pertama cara menyapih bayi adalah mengenai pengalaman positif, belajar makan, terdedah kepada pelbagai merasai dan menerima nutrien berbeza yang ditawarkan oleh makanan. Ikut arahan bayi anda dan ikut rentak yang paling sesuai untuk mereka.

Bila hendak mulakan bayi memimpin cerai susu

Langkah 1

Mulakan dengan satu hidangan sehari dan pilih untuk memberikan ini pada masa anak anda berehat dengan baik dan tidak terlalu lapar. Tawarkan susu dahulu. Anda boleh menawarkan makanan yang berbeza pada masa yang berbeza dalam sehari. Lakukan apa yang terbaik untuk anda dan bayi anda. Anda boleh memilih untuk mengikut bayi bercerai susu, suapan sudu atau melakukan campuran kedua-dua penyusuan sudu dan penyusuan jari

Langkah 2

Dari 6 bulan anda boleh menawarkan kebanyakan makanan termasuk protein, tenusu, ikan, daging, karbohidrat dan telur serta buah-buahan dan sayur-sayuran Bayi anda boleh mendapat air paip dari 6 bulan. Tawarkan air setiap kali makan. Kami mengesyorkan menggunakan cawan terbuka atau bikar muncung mengalir bebas. Sebaiknya elakkan bikar tidak tumpah. Bila boleh, bayi anda harus makan di kerusi tinggi di meja keluarga. Cuba dan makan sesuatu dengan bayi anda apabila mereka makan. Bayi suka menonton dan meniru jadi ini adalah cara terbaik untuk menjadi contoh pada waktu makan gembira! Adalah berguna untuk mengingati bahawa pengalaman bercerai susu setiap orang adalah berbeza. Buat kerja yang paling sesuai untuk anda dan anak kecil anda. Dan jangan lupa bahawa makanan boleh menjadi menyeronokkan! Cuba untuk menerima keadaan huru-hara dan huru-hara – ia tidak akan kekal selama-lamanya!"

Bayi belajar bercerai susu dengan kutleri doddl

Jika anda memerlukan lebih banyak cerapan peribadi, klik di sini untuk mengetahui senarai sebab seorang ibu mengapa dia memilih penyapihan yang dipimpin oleh bayi dengan bayinya. Menyediakan persekitaran waktu makan anda untuk kejayaan juga merupakan bahagian penting dalam penyapihan susu. Mempunyai persekitaran yang hebat bermakna anda dan si kecil anda lebih berkemungkinan berasa santai dan menikmati perjalanan penyusuan susu anda (walaupun dalam keadaan huru-hara!). Baca artikel kami tentang petua untuk mencipta persediaan terbaik untuk pengalaman menyusu bayi anda , termasuk nasihat mengenai kerusi tinggi. Untuk lebih banyak petua tentang memperkenalkan makanan pejal kepada bayi anda , lihat blog kami di sini.

Berapa lama masa cerai susu?

Tiada jawapan 'satu saiz sesuai untuk semua' - setiap bayi adalah berbeza. Tetapi kami menyukai senarai, jadi lihat catatan blog kami untuk beberapa penanda perjalanan penyapihan yang mudah untuk membimbing anda melalui proses tersebut.

Apakah peralatan yang anda perlukan untuk menyapih? Bayi di kerusi tinggi dengan kutleri doddl makan buah

Apakah peralatan yang anda perlukan untuk menyapih?

Dengan begitu banyak produk susu ibu di luar sana, sukar untuk mengetahui item apa yang benar-benar penting dan cara membuat pilihan terbaik untuk disesuaikan dengan bayi anda.

Kami mengesyorkan perkara berikut sebagai keperluan:

 • kutleri bayi doddl - direka khas untuk tangan kecil. Menyentuh dan merasakan makanan adalah penting untuk perkembangan. Tetapi bermula lebih awal dengan kutleri pada masa yang sama adalah cara yang baik untuk melancarkan peralihan kepada pemakanan bebas sebagai anak kecil. Ini kerana ia membantu bayi anda sentiasa mengaitkan makanan dan waktu makan dengan kutleri. Tetapi makan sendiri adalah kemahiran, jadi anda perlu memberi mereka alat yang betul untuk berjaya. doddl adalah pengenalan yang sempurna kepada kutleri dan sesuai dari 6 bulan. Pemegang padat pendek menghilangkan risiko tersedak yang ditunjukkan oleh pemegang panjang. Hujung licin berasa selesa di dalam mulut bayi anda dan ia mudah digenggam. Klik di sini untuk mendapatkan lebih banyak petua tentang cara memperkenalkan kutleri bayi .
 • bib bayi seperti Tidy Tot - bib coverall yang memenangi anugerah dan aksesori cerai susu
 • kerusi tinggi - tonton video pendek kami di bawah untuk petua terbaik tentang cara menyediakan kerusi tinggi anda untuk menyokong anak kecil anda
 • cawan bayi - kami mengesyorkan cawan bayi terbuka. Ini kerana cawan terbuka disyorkan oleh doktor gigi sebagai yang terbaik untuk perkembangan mulut dan gigi pada bayi. Dan mereka membantu menggalakkan tabiat minum yang betul pada usia awal.
 • Terdapat juga beberapa cadangan yang lebih berguna tentang produk penyusuan bayi yang terbaik untuk menghilangkan kerumitan penyusuan dalam artikel Evening Standard ini .

  Bagaimana untuk mengajar bayi menggunakan sudu

  Sama ada anda lebih suka menyusukan bayi anda dengan sudu atau ingin menggalakkan mereka menyusu sendiri menggunakan makanan jari dan kutleri, blog kami sedia membantu. Lihat bahagian kami mengenai 4 petua teratas untuk menggalakkan penyapihan yang disuap dengan sudu di sini.

  Fakta dan Mitos Penyapihan

  Apabila anda dalam perjalanan cerai susu, kadangkala anda boleh berasa seperti dihujani dengan maklumat. Tidak semuanya benar, malah bermanfaat. Dan mungkin sukar untuk menyusun fakta daripada fiksyen. Kami meminta rakan pakar kami Lucy Upton, Pakar Pemakanan Kanak-Kanak, untuk membantu menyelesaikan fakta penyapihan daripada mitos.

  Kebimbangan Bercerai Susu

  Tersedak vs Tercekik dalam Penyapihan Dipimpin Bayi

  Salah satu kebimbangan yang paling biasa apabila memikirkan tentang cara menyapih bayi, adalah di sekeliling bayi tersedak atau tercekik semasa mereka belajar memberi makan sendiri. Adalah penting untuk mengenali perbezaan antara keduanya. Kami meminta pakar kami Stacey Zimmels (Pakar Pertuturan dan Bahasa Pediatrik dan pakar pemakanan), untuk membantu sekali lagi dengan beberapa petua dan petua tentang tercekik yang sepatutnya membantu meyakinkan anda.

  Intoleransi protein susu lembu pada bayi

  Satu lagi kebimbangan biasa bagi ibu bapa yang mempunyai bayi dan anak kecil ialah sama ada anak mereka mempunyai alahan susu lembu atau tidak bertoleransi. Lawati blog pakar kami tentang intoleransi susu . Ketahui apakah simptomnya, dan cara menguruskannya.

  Makanan untuk membantu bayi tidur

  Tidur adalah salah satu perkara yang paling penting bagi kebanyakan kita dan terutamanya ibu bapa baru! Jika anda boleh ingat bagaimana tidur malam penuh, tahniah! Ia adalah titik kesakitan bagi ramai ibu bapa (sebilangan daripada kami di sini di doddl termasuk). Dan topik banyak perbualan antara ibu dan ayah yang keletihan. Bilakah bayi anda perlu tidur, berapa lama, dan bagaimana untuk tidurkan bayi? Memastikan setiap orang mendapat tidur yang cukup sering menjadi perkara utama dalam fikiran kebanyakan ibu bapa! Tetapi adakah anda terfikir bahawa apa yang anda berikan kepada bayi anda boleh menjejaskan tidur mereka? Ia mungkin kelihatan jelas, tetapi terdapat kaitan sebenar antara waktu makan dan tidur. Berikut ialah beberapa maklumat berguna tentang mencipta rutin waktu makan yang hebat untuk menggalakkan tidur yang berkualiti . Bermanfaat untuk si kecil anda – dan anda!

  Masih ada soalan cerai susu?

  Untuk mendapatkan lebih banyak nasihat penyapihan, dapatkan kopi dan lihat Soal Jawab Penyapihan ini dengan pengasas doddl Cat Dodd, dan Stacey Zimmels, pakar penyusuan dan penelanan. Mereka merangkumi semua asas penyapihan, dengan beberapa petua teratas dan banyak panduan berguna. Kami mempunyai banyak lagi maklumat tentang cara menyapih bayi, petua dan petua menyusu dan keibubapaan serta beberapa resipi lazat di Hab Ibu Bapa doddl kami . Jangan lupa tag kami @doddl.sgmy dengan sebarang soalan yang anda ada, dan pasukan kami dengan senang hati akan membantu! Di doddl, kami menawarkan rangkaian produk pemenang anugerah yang direka untuk memudahkan makan dan waktu makan lebih menyeronokkan.

  set kutleri bayi

  set kutleri kanak-kanak

  pinggan anak kecil

  Untuk melihat rangkaian penuh dan mengetahui sebab lebih 10,000 ibu bapa telah menilai doddl 5 bintang, lawati kedai kami.

  Catatan Popular

  Lihat semua
  doddl News and Awards
  Fussy, picky, choosy eater?

  Cerewet, cerewet, pemilih makan?

  Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

  Read more
  Tips & Advice
  Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

  Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

  Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

  Read more
  Tips & Advice
  Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

  Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

  Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

  Read more