Penanda perjalanan cerai susu kami yang mudah

Jika anda akan memulakan proses menyapih bayi anda, berikut ialah beberapa penanda perjalanan atau peristiwa penting untuk anda.

simple weaning journey markers||||

Proses penyapihan susu ibu semakin hampir, anda mempunyai perasaan teruja tetapi cemas, dan kuantiti maklumat yang besar di luar sana sangat menggalakkan. Jangan panik!

Berikut ialah beberapa penanda perjalanan bercerai susu atau peristiwa penting untuk anda. Di samping peringatan kabur hangat bahawa semua bayi adalah berbeza. Dan mewujudkan hubungan positif antara bayi dan makanan anda adalah maraton bukan pecut. Di doddl , sebagai rakan sebaya, kita semua telah melaluinya. Itulah sebabnya kami mereka bentuk kutleri khusus untuk bayi dan kanak-kanak kecil, untuk menjadikan keseluruhan pengalaman makan lebih mudah dan menyeronokkan untuk semua orang. Jadi begini:

Milestone 1. Bayi saya sudah bersedia untuk pergi (whoop!).

Nasihat umum ialah kebanyakan bayi bersedia untuk bercerai susu pada enam bulan. Mereka boleh duduk sendiri, mengangkat kepala dan telah menunjukkan minat terhadap makanan. Dalam semua jangkaan, nasihat mudah kami adalah ingat bahawa penyusutan susu hanyalah permulaan hubungan sepanjang hayat bayi anda dengan makanan. Minggu dan bulan pertama adalah tentang pengalaman positif. Abaikan siaran sosial yang bermakna baik oleh rakan-rakan yang memulakan ini pada masa yang sama. Pergi mengikut rentak bayi anda.

Pencapaian 2. Membuat pilihan 'cara menceraikan susu'.

Pencapaian ini pastinya untuk anda dan bukannya bayi anda, dan ingat, bayi anda, pilihan anda. Tetapi semasa kami menulis blog ini, kami akan memberitahu anda apa yang kami fikirkan. Kami penyokong besar susu ibu yang diketuai bayi (kami tidak mempunyai baju-T, tetapi kami lebih sukakannya). Oleh itu, makanan puri juga boleh membantu menyokong bayi bercerai susu apabila anda rasa ia betul. Semasa BLW anda pada asasnya menggalakkan bayi anda meneroka jenis makanan yang anda makan sendiri (selagi ia sesuai). Anda menawarkan mereka tahap kawalan ke atas berapa banyak yang mereka mahu makan dan (setakat satu tahap) pilihan ke atas apa yang mereka makan. Ia boleh menjadi kucar-kacir, tetapi ia lebih menyeronokkan untuk mereka.

Mempelajari tanda-tanda penuh mereka sendiri (berbanding dengan anda menyuapkannya dengan sudu sehingga makanan telah habis) adalah satu peristiwa penting dalam pembangunan. Dan akan membantu bayi anda mengelakkan makan berlebihan semasa mereka membesar. Terdapat banyak maklumat berguna tentang permulaan dalam petua dan petua untuk menyediakan si kecil anda untuk blog kejayaan masa makan.

Milestone 3. Bayi saya makan kangkung!

Tiada jawapan yang tepat untuk perkara yang anda patut mulakan. Anda pasti telah membaca buku yang mengatakan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah pilihan anda di sini. Kami sangat mengesyorkan bermula dengan sayur-sayuran hijau yang lebih pahit. Bunyinya kasar, orang kecil mana yang tidak suka sesuatu yang manis. Tetapi apabila anda menjadi manis, sukar untuk kembali. Dengan menawarkan sayur-sayuran hijau dahulu dan kemudian memperkenalkan sayur-sayuran lain, anda mungkin akan mendapati bayi anda akan lebih terbuka kepada cadangan. Lancar adalah perkataan masa ini. Makanan keras dan berketul bukan kawan anda pada ketika ini. Tidak juga apa-apa yang terlalu manis, masin atau secara amnya lebih dihasilkan. Dan tidak perlu dikatakan, fikirkan tentang bentuk dan saiz makanan yang anda berikan. Fikirkan anggur cincang (bukan keseluruhan) contohnya!

Milestone 4. OMG bayi saya memasukkan makanan ke dalam mulut mereka!

Tetapi bagaimana untuk bermula?! Hanya letakkan rangkaian kecil makanan di atas dulang atau meja di hadapan bayi anda dan tonton (bersama kata-kata bersemangat biasa). Fikirkan tentang makanan yang mungkin lebih mudah untuk diambil dan dipegang oleh bayi anda, seperti baton lobak merah yang telah dimasak. Mereka akan mula meneroka dengan tangan mereka dan kemudian, mungkin dengan sedikit dorongan, mulut mereka. Bersedialah, beberapa mimik muka tidak ternilai...! Di doddl , kami benar-benar percaya bahawa memperkenalkan tabiat masa makan yang hebat lebih awal, menawarkan faedah sepanjang hayat. Duduk bersama bayi anda untuk makan dan galakkan mereka untuk menjadi sebahagian daripada pengalaman waktu makan, dan perbualan (walau bagaimanapun terhad pada mulanya). Melakukan ini tanpa gangguan menawarkan peluang perkembangan dan pembelajaran yang hebat untuk bayi anda.

Milestone 4. Bayi saya menggunakan sudu untuk menyuap SENDIRI.

BLW menggalakkan bayi menyentuh dan memegang makanan. Ini semua adalah sebahagian daripada penerokaan, jadi bayi anda boleh mengembangkan deria mereka berhubung dengan makanan. Memperkenalkan kutleri yang mereka boleh gunakan sendiri pada masa yang sama akan membantu membina kebiasaan antara kutleri dan makanan pada waktu makan. Memilih peralatan yang sesuai untuk ini adalah kritikal (jelas kami akan mengatakan bahawa, memandangkan di HQ doddl kami menghabiskan masa bertahun-tahun untuk menyelidik ini…). Pemegang pendek membantu mengelakkan sebarang insiden tersedak. Dan kutleri yang betul, digunakan pada setiap waktu makan juga akan membantu mengembangkan kemahiran motor utama bayi anda seperti koordinasi, ketangkasan dan kawalan. Hanya letakkan alat makan bayi di atas dulang/meja di hadapan mereka setiap kali makan dan galakkan mereka mengambilnya. Anda boleh menambah beberapa makanan mereka ke hujung sambil mereka memahaminya. Dan jangan risau jika mereka membuangnya sedikit atau meletakkan hujung yang salah dalam mulut mereka, itu semua adalah sebahagian daripada pembelajaran.

Pencapaian 5. Bayi saya mencuba sesuatu yang baharu (woohoo!)

Buang hambar (atau sekurang-kurangnya campurkan sedikit..). Sudah tiba masanya untuk menunjukkan kepada bayi anda dunia makanan yang menakjubkan. Jika bayi anda kini tidak sabar-sabar makan pengenalan awal sayur-sayuran, protein dan buah-buahan kemudian pergi lebih sedikit kombo. Campurkan beberapa citarasa biasa mereka bersama-sama dalam lebih banyak hidangan satu periuk (boleh disimpan dengan beberapa ketulan lembut yang boleh diurus). Kemudian, jika ia berkesan untuk bayi anda, cuba perkenalkan keju, herba dan rempah ratus dan sos. Jelas sekali berhati-hati terhadap sebarang tindak balas terhadap makanan baru dan bercakap dengan pelawat atau doktor kesihatan anda jika anda bimbang. Oh dan berhati-hati dengan wajah anda sendiri (tinggal bersama kami). Jika anda membuat muka yang bertulis 'mereka tidak akan menyukai ini' di atasnya, itu adalah petunjuk besar kepada bayi anda bagaimana anda menjangkakan mereka bertindak balas.

Pencapaian 6. Kami berdua menikmati ini (hurrah!)

Adalah wajar untuk mengatakan bahawa makanan dan waktu makan adalah sebahagian besar daripada kehidupan kita sejak kita mula makan. Dan faedah sosial, perkembangan dan emosi dari waktu makan gembira adalah sangat besar. Itulah sebabnya kami melakukan apa yang kami lakukan, untuk membantu memudahkan waktu makan. Jadi teruskan dan rendam beberapa kenangan indah waktu makan bersama anak-anak anda. Nikmati!

Kami bekerjasama dengan pakar untuk membantu memberikan panduan terbaik dalam maklumat yang kami berikan. Anda boleh melihat pelbagai nasihat dan pautan mereka ke tapak web dan akaun media sosial mereka di seluruh blog kami.

Catatan Popular

Lihat semua
doddl News and Awards
Fussy, picky, choosy eater?

Cerewet, cerewet, pemilih makan?

Makan yang cerewet boleh mengecewakan ibu bapa! Tetapi ia adalah perkara biasa, dan ada sebab mengapa kanak-kanak mel...

Read more
Tips & Advice
Toddler's food intake - little hand holding a doddl fork|Baby with blue spoon eating from a bowl|

Pengambilan makanan kanak-kanak kecil: "Anak kecil saya tidak cukup makan, apakah yang perlu saya lakukan?"

Jika anda bimbang tentang pengambilan makanan anak kecil anda, anda tidak bersendirian. Inilah rakan kongsi pakar kam...

Read more
Tips & Advice
Tastes textures and flavours - the exciting stages of weaning

Peringkat Seterusnya... Makanan Sebenar! Rasa, Tekstur dan Perisa!

Memperkenalkan makanan baharu semasa bercerai susu, dijelaskan oleh rakan pakar kami.

Read more